"epilog nikoga ne treba da iznenadi"

Nikolić: Božovićevi postupci ga diskvalifikuju kao ambadasora

Poslanik DPS-a smatra da je Božović izjavama i postupcima u kontinuitetu pokušavao da omalovaži državu Crnu Goru

4267 pregleda 31 reakcija 26 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić ocijenio je da Vladimira Božovića postupci diskvalifikuju kao ambasora, a karakterišu kao "mešetara na političkoj sceni".

Smatra da je Božović izjavama i postupcima u kontinuitetu pokušavao da omalovaži državu Crnu Goru. "Njegove neprimjerene političke izjave, ocjene, ponašanje, tumačenje istorije poput ovog najnovijeg diskvalifikuju ga kao diplomatu a karakterišu kao još jednog od onih koji imaju ambicije da mešatare po Crnoj Gori", saopštio je Nikolić.

Božovićeva, kako je kazao, bahatost u toj namjeri posebno je izražena nakon završetka parlamentarih izbora, kada je krenuo da u svojstvu diplomatskog lica "dodatno provocira i izaziva podjele" u Crnoj Gori.

"Očigledno je da se ovaj rođeni Nikšićanin, očekivano, dokazivao tamo gdje treba, pa je taj posao rovarenja - želimo da vjerujemo - radio u velikoj mjeri i na svoju ruku, van instrukcija ministarstva koje mu je poslodavac. Ovu pretpostavku baziramo na činjenici da je prethodni ambasador Srbije, zastupao stavove svoje države, sa kojima se često nijesmo slagali, ali su svi njegovi postupci bili u skladu sa ustaljenom diplomatskom praksom", navod Nikolić.

Ovakav epilog Božovićeve misije, ističe Nikolić, nikoga ne treba da iznenadi. "Jer je postavljanje osobe poznate po svojim izjavama i stavovima o Crnoj Gori, koje su bile jasan znak da nikad nije prihvatio nezavisnost države iz koje potiče, bio potez koji nije svakako povučen od strane države Srbije kao znak želje za uspostavljanjem kvalitetnijih međudržavnih odnosa, već naprotiv."

Nikolić ističe i da mandatar Zdravko Krivokapić i predstavnici nove skupštinske većine nisu osudili ponašanje Božovića, već da dodatno promovišu takvo ponašanje "prema državi koju sjutra treba da predstavljaju i čije interese treba da štite".

"Svim dušebrižnicima, od DF političara koji pokušavaju da profesionalno i politički profitiraju na srpstvu i zato namjerno zamjenjuju teze, preko sveštenika koji se dodvoravaju Beogradu kako bi tamo stabilizovali svoje pozicije, do raznih drugih, poručujemo da ne postoji suverena država koja bi tolerisala da joj ambasador jedne države pokazuje neskrivene a ničim opravdane ambicije gubernatora, poput onih koje je svojim ponašanjem demonstrirao Božović. I na kraju, sa žaljenjem primjećujemo da mandatar i predstavnici nove skupštinske većine nijesu osudili ponašanje Božovića nego suprotno, svojim izjavama dodatno promovišu takvo ponašanje prema državi koju sjutra treba da predstavljaju i čije interese treba da štite", zaključuje se u saopštenju portparola DPS-a.