MLJMP: PEF čestitala Vladi na usvajanju i primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Iz ministarstva su kazali da je "posebno važno da se spriječe pojave i primjeri dalje politizacije, širenja predrasuda, mržnje i nasilja po vjerskom osnovu, čemu su pripadnici malih vjerskih zajednica posebno bili izloženi, čak i od pojedinih pravoslavnih sveštenika"

3965 pregleda 27 reakcija 18 komentar(a)
PEF, Foto: MLJMP
PEF, Foto: MLJMP

Pentekostalna evangelistička asocijacija (PEF) je čestitala aktuelnoj Vladi Crne Gore na usvajanju i primjeni novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica uz ocjenu da je uspostavljen optimalni okvir za uživanje vjerskih sloboda i prava, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako su kazali, PEF predstavlja mrežu 60 nacionalnih pentekostalnih evangelističkih denominacija širom Evrope, sa sjedištem u Briselu.

“Razumijemo da je usvajanje Zakona predstavaljalo izazov, kao što je i svaka bitka za prevenciju diskriminacije i obezbjeđivanje jednakih prava za sve u modernoj i demokratskoj državi” kazali su iz PEF-a, kaže se u saopštenju..

Kako se navodi u saopštenju, u pismu PEF-a se navodi da oni izdražavaju posebno zadovoljstvo i zahvalnost Vladi Crne Gore i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na "preduzimanju istorijskih koraka u ostvarivanju komunikacije sa Protestantskom i Evanđelističkom Crkvom po prvi put od njihovog postojanja u Crnoj Gori” .

“Izuzetno cijenimo vaše napore usmjerene ka uspostavljanju jednakih prava za sve građane Crne Gore i ohrabrujemo sve građanske političke strukture koje teže demokratskim standardima i vrijednostima EU da istraju u borbi za prevenciju svih oblika diskriminacije i da nastave promovisanje tolerancije i poštovanja prava svih društvenih strukrura, posebno onih u oblasti vjerskih prava i sloboda” naveo je u pismu predsjedavajući PEF-a Pele Hornmark, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava .

Oni su dodali da je "aktuelna Vlada Crne Gore u kontinuitetu je pokazivala privrženost najboljoj evropskoj demokratskoj praksi uz odlučnost da obezbijedi jednakost svih vjerskih zajednica i uživanje prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi".

Kako tvrde iz tog ministarstva, oni su u proteklom periodu osnažili dijalog sa tzv. malim vjerskim zajednicama kako bi se podržalo i podstaklo njihovo društveno prihvatanje i ukupna normalizacija vjerskog pluralizma.

"Posebno je važno da se spriječe pojave i primjeri dalje politizacije, širenja predrasuda, mržnje i nasilja po vjerskom osnovu, čemu su pripadnici malih vjerskih zajednica posebno bili izloženi, čak i od pojedinih pravoslavnih sveštenika", zaključeno je u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: