Opozicija će imati bar tri kandidata?

Čelnici građanske opozicije zbog neslaganja najvjerovatnije neće razgovarati o zajedničkom kandidatu za predsjednika
32 komentar(a)
Građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
Građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2018. 18:23h

Čelnici građanske opozicije najvjerovatnije neće razgovarati o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore zbog čega će opozicione partije na izbore izaći sa najmanje tri kandidata, saznaju “Vijesti”.

Iako je krajem novembra pominjana mogućnost pregovora o zajedničkom kandidatu, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” male su šanse za organizovanje zajedničkog sastanka zbog nesuglasica unutar građanske opozicije. Do neslaganja je došlo nakon odluke Demokrata i Građanskog pokreta URA da počnu pregovore o koaliciji, iako je prethodno razmatrana mogućnost širokog saveza građanskih opozicionih partija.

Partijski organi su ovlastili čelnike Aleksu Bečića i Dritana Abazovića da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu i formiranju saveza na lokalnim izborima u maju kao i parlamentarnim izborima.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, iz Socijaldemokratske partije obavjestili su ostatak opozicije da nema smisla organizovati sastanke, nakon odluke Bečiča i Abazovića da pregovoraju bez znanja ostalih.

“Nema smisla razgovarati o zajedničkom kandidatu, kad se već formiraju koalicije i nameću favoriti. To bi samo značilo gubljenje vremena”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iako će opozicione partije svoje kandidate predstaviti tek nakon što predsjednik Skupštine Ivan Brajović zakaže predsjedničke izbore, funkcioneri građanske opozicije u neformalnim razgovorima tvrde da će URA i Demokrate vjerovatno imati zajedničkog kandidata, dok će SDP i Demokratski front predložiti svoje. Iako je potpredsjednik pokreta URA Neđeljko Rudović za RTCG rekao da je Abazović perspektivan kandidat i jak kandidat, prema navodima sagovornika “Vijesti” izvjesno je da će kandidat ovih dviju partije biti Bečić.

Iako u partiji još nijesu razgovarali o predsjedničkom kandidatu, SDP bi na izborima mogao predstavljati stranački lider Ranko Krivokapić ili članica predsjednštva Draginja Vuksanović.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da je zajednički kandidat opozicije u ovom trenutku nemoguća misija.

“U takvoj atmosferi za očekivati je da Krivokapić bude kanidat koji će time podići rejting partije. DF neće žrtvovati nijednog od lidera i kroz nezavisnog kanidata pokazaće svoju spremnost za saradnju. URA i Demokrate će se dogovoriti, dok će Aleksandar Damjanović, ako uspije u Beranama i Ulcinju, ići u kampanju i ući na velika vrata. Uz par egzotičnih kanidata koji će teško skupiti potpise, pravi se atmosfera u kojoj Milo Đukanović, sa dobijenim “agremanom” moćnih partnera, lagodno ulazi u kampanju”, smatra Raonić.

Raonić: Podgorički izbori važniji, treba praviti saveze na vrijeme

Raonić smatra da opozicija treba da radi na približavanju, kako bi izašla sa širokom koalicijom na lokalne izbore u 11 opština. On je upozorio da su novembarski izbori potvrdili da je to jedina opcija za opoziciju.

“Dešavanja u narednom periodu mogu promijeniti ovakvo stanje stvari. Pogotovo ako opozicionari nauče lekciju sa Cetinja gdje bi danas imali vlast da su bili na jednoj listi, kao i da je za njih u ovom trenutku fokus izbori u Podgorici, a ne predsjednički. Zbog većih šansi za uspjeh i same moći koja se time postiže. Kome nije jasno kakve su nadležnosti predsjednika, neka pokuša da se prisjeti po čemu će ostati upamćen Filip Vujanović u tri mandata. Da nije bilo proslava dana opština, ne bi ni primijetili da postoji”, tvrdi on.

Front predlaže nekog iz vrha ako se Jovićević ne predomisli

Demokratski front će najvjerovatnije kandidaovati nekog od svojih funkcionera iako su pozivali ostatak opozicije da se okupi oko nestranačkog kandidata. Prema tvrdnjama sagovornika “VIjesti”, male su šanse da bivši ministar policije Andrija Jovićević bude kandidat Fronta, iako se sa njime intenzivno razgovaralo. Sagovornik “Vijesti” upućen u pregovore tvrdi da Jovićević nije želio da uđe u kampanju bez jasne strategije i međunarodne podrške.

“Najizvjesnije je da za kandidata predložimo nekog od članova predsjedništva, ali je i tu izbor sužen s obzirom na sudske procese koji se vode protiv naših funkcionera”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: