EK o sporu Crne Gore i Srbije: Dobrosusjedski odnosi važni na putu ka članstvu u EU

Portaprolka EK Ana Pisonero rekla je novinarima u Briselu da je "poštovanje dobrosusjedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije", prenosi Radio Slobodna Evropa

45344 pregleda 104 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je danas povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore ukazala da su dobrosusjedski odnosi važni na putu ka članstvu u EU.

Portaprolka EK Ana Pisonero rekla je novinarima u Briselu da je "poštovanje dobrosusjedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Crna Gora i Srbija solidno napreduju u pristupanju Evropskoj uniji", dodala je Pisonero.

Crna Gora je juče proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se Božović duže vrijeme i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije. I poslije više upozorenja da je takvo ponašanje neprihvatljivo, Božović je u petak još jednom omalovažio Crnu Goru, tako što je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, navelo je crnogorsko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ubrzo je saopštilo da je proglasilo ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića personom non grata i zatražilo da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je rekao da žali zbog odluka dve države o proterivanju ambasadora, ocijenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

Naveo je da odlazeći crnogorski režim ni u posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela i da će nova Vlada raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Bonus video: