"zainteresovani smo da jačamo odnose sa Crnom Gorom"

Selaković: Posavjetovali smo se s Mandićem i Kneževićem, pokazali smo pruženu ruku

Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je uvjeren da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije učinio diplomatski prekršaj, kako je navedeno u obrazloženju i proglašenju za personu non grata u Podgorici

16604 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Selaković, Foto: Screenshot/Youtube
Selaković, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kazao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je Srbija postupila dostojanstveno, pružila ruku Crnoj Gori sa kojom, kako kaže, želi najbolje moguće odnose.

Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je uvjeren da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije učinio diplomatski prekršaj, kako je navedeno u obrazloženju i proglašenju za personu non grata u Podgorici.

"A i ako jeste, to nije razlog da bude proglašen personom non grata. Nije govorio o najvišem zakonodavnom tijelu, o odlukama Velike narodne Skupštine iz 1918, govorio je u pomirljivom, miroljubivom tonu, govorio je da to, ako se razlikujemo o pogledima iz prošlosti, nije razlog da ne budemo sada bliski", naveo je šef diplomatije Srbije.

On ukazuje da tumačenje istorijskih događaja van konteksta tog vremena ne može da ne dovede do razmimoilaženja.

Srbija je, kaže Selaković, pokazala da ima dostojanstvo i reagovala recipročno, dajući rok crnogorskom ambasadoru 72 sata da napusti Srbiju.

Tu odluku Srbija je danas povukla.

"Pokazali smo koliko smo veliki kao država i koliko je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, pokazali smo pruženu ruku. Spremni smo da ulažemo u to", naveo je ministar spoljnih poslova, dodajući da "država Srbija ne može da pređe preko činjenice da su 30 odsto stanovnika Crne Gore naši sunarodnici".

Selaković je rekao da se "država o ovoj odluci posavjetovala sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem".

"Ovo je bio i njihov stav i zato mislim da je bila dobra odluka. Kad se neko sa bratom sporečka jer ga je uvrijedio, pokazuje koliko je veliki ako kaže 'pružam ruku'. Mi jesmo zainteresovani da jačamo odnose sa Crnom Gorom, očekujemo da takve procese realizujemo i sa novom vladom. Naša je želja da sa novom vladom jačamo odnose. Sa naše strane postoji velika spremnost i nikada nije postojao razlog da to ne činimo", kazao je on.

Odnosi između Srbije i Crne Gore, kako kaže Selaković, nisu tek bilo koji odnosi.

"Mi smo dvije države koje imaju i te kakvu trgovinsku razmjenu koja je u ozbiljnoj mjeri u korist Srbije, od 857,3 miliona eura trgovinske razmjene u prošloj godini, gotovo 93 odsto – 787,4 miliona je Srbija izvezla u Crnu Goru, to je naš ekonomski interes. Običnim ljudima je više od toga – porijeklo, rodbinske, kumovske, rođačke veze, mnogo njih ima nekretnine tamo", naveo je Selaković.

Smatra da je poništavanje odluka iz 1918. imalo za cilj da se stvori legitimni osnov za obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

"Ako proglasite odluke Podgoričke skupštine i tvrdite da je bila okupatorska, o čemu ne govore istorijske činjenice, onda je to uvod za obračun sa SPC. Drugačije prikazivanje i uloge i djelovanja države Srbije, srpske vojske, vlade od 1914-1918. kao kontra onome što naš narod posmatra, nije ono što mi dijelimo i to nije naš stav", kazao je Selaković.

Preporučujemo za Vas