Veber: Odlazeća crnogorska vlast podriva novu vladu, Vučić i Đukanović su bili braća u autokratskoj vladavini

Veber je rekao da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore imati značajnije posljedice po odnose dvije zemlje jer će nova crnogorska Vlada brzo poništiti odluku o proglašenju ambasadora Božovića nepoželjnom osobom

19348 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Veber, Foto: Screenshot/Youtube
Veber, Foto: Screenshot/Youtube

Odlazeća vlada Crne Gore imala je argumente za protjerivanje iz zemlje ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, ali takav postupak u trenutku promjene vlasti očigledno ima za cilj podrivanje rada nove vlade, ocijenio je Bodo Veber iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije.

Veber, stručnjak i za Balkan, rekao je za Glas Amerike da je očigledno da postupak odlazeće vlade na čelu sa Demokratskom partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića ima predistoriju.

"Radi se o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koji je u isto vrijeme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori. Drugo, riječ je i o određenom miješanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori, u nedavne izbore, kao i o pokušaju sprečavanja formiranja ekspertske vlade zarad stranačke, sa Demokratskim frontom na čelu, tokom nedavne posete predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića Crnoj Gori", kazao je Veber.

On je naveo da to "malo podsjeća" na postupanje predsjednika SAD Donalda Trampa "koji djeluje da maksimalno pokušava da oteža proces tranzicije svom nasljedniku".

Veber je rekao da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore imati značajnije posljedice po odnose dvije zemlje jer će nova crnogorska Vlada brzo poništiti odluku o proglašenju ambasadora Božovića nepoželjnom osobom.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je prekjuče da je proglasilo Božovića personom non grata, navodeći da se duže vrijeme i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prekjuče je, postupajući recipročno, odlučilo da proglasi nepoželjnom osobom ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića.

Državni vrh Srbije sinoć je odlučio da poništi tu odluku u nadi da će ona, prema riječima premijerke Ane Brnabić, biti "protumačena kao akt dobre volje".

Veber je kazao i da će odnosi srpskih i novih crnogorskih vlasti djelovati skladnije, ali da će "ispod površine zapravo biti ambivalentni i komplikovani". "Odnosi Vučića i režima Mila Đukanovića bili su mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti. Bili su braća u autokratskoj vladavini, što su obojica koristili, redovno raspirujući srpsko-crnogorski spor, kako na bilateralnom planu, tako i u Crnoj Gori, za domaću političku upotrebu", navodi Veber. On dodaje da pobjedom ideološki šarenolike opozicione koalicije u Crnoj Gori odnosi sa Srbijom postaju komplikovani.

"Tome treba pridodati i odluku o formiranju ekspertske, a ne stranačke koalicije, koja se obavezala na podržavanje evroatlantskog kursa. Smjena autokratske, višedecenijske vladavine kod Vučića uliva strah i nervozu koja bi mogla dodatno da bude pojačana ako Crna Gora, makar djelimično, uspije u ostvarenju programa strukturalnih i demokratskih reformi", rekao je Veber.

Naveo je i da nova crnogorska vlast neće imati drugačiji stav prema stabilnosti na Balkanu i procesima koji su u toku. "Vjerujem da nećemo vidjeti značajne promjene. Koalicija se obavezala na kontinuitet, uključujući odnos prema priznanju nezavisnosti Kosova. Uz to, imaće pune ruke posla usljed manjka unutar-koalicijske kohezije, potrebe za značajnim reformskim poduhvatima, ekonomskim izazovima i nastojanjima Demokratskog fronta za operativnom i ideološkom dominacijom u Vladi. Tu neće ostati mnogo vremena za bavljenjem regionalnim odnosima", kazao je Veber za Glas Amerike.

Bonus video: