Forum mladih URA: Studentima olakšati funkcionisanje u toku pandemije

“Online nastava i nedostupnost informacija predavanja na Univerzitetu Crne Gore su rezultat izuzetno loše organizovanosti i nesposobnosti Univerziteta da standardizuje predavanja za sve studente i fakultetske jedinice. To predstavlja veliki problem koji mora biti riješen u što kraćem roku”, poručio je Vukmanović

4844 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Stefan Vukmanović, Foto: URA
Stefan Vukmanović, Foto: URA

Status studenata ali i njihovo način studiranja u Crnoj Gori nijesu adekvatno tretirani od strane nadležnih organa u toku pandemije koronavirusa, ocijenio je danas Stefan Vukmanović ispred Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

Naglašava da su studenti u toku pandemije u potpunosti zaboravljena kategorija, i ako su studenti svugdje u svijetu predstavljeni kao generatori novih ideja i kreatori novih vrijednosti.

“Online nastava i nedostupnost informacija predavanja na Univerzitetu Crne Gore su rezultat izuzetno loše organizovanosti i nesposobnosti Univerziteta da standardizuje predavanja za sve studente i fakultetske jedinice. To predstavlja veliki problem koji mora biti riješen u što kraćem roku”, poručio je Vukmanović.

Kaže da nove odluke NKT-a kao i organizacije kolokvijuma i ispita predstavljaju veliki problem, pogotovo za studente koji ne žive u Podgorici i koji su primorani da traže smještaj kako bi redovno pratili nastavu.

“Zbog čega Univerzitet ne može da organizuje online testiranja, kao većina univerziteta u inostranstvu? Da li zaista toliko kasnimo za svima ili se ipak radi o nedostatku motivacije rukovodstva Univerziteta? Odlaganje svih testiranja za 15 dana nije rješenje za probleme studenata, već predstavlja njihovo ‘guranje pod tepih’. Da li je normalno da u vijeku velikih tehnoloških dostignuća Univerzitet, koji je navodno svake godine sve bolje rangiran na listi svjetskih univerziteta, nije sposoban da realizuje online testiranja studenata i fakultetskih jedinica?”, pita Vukmanović.

On smatra da bi Univerzitet Crne Gore trebalo da omogući studentima koji nisu na budžetu odlaganje plaćanja druge rate za školarinu ili, kako navodi, da je u najboljem slučaju, oprosti.

“Moramo imati u vidu da veliki broj studenata sam sebe finansira. Rate za školarine predstavljaju teret na kućni budžet, naročito u kriznoj situaciji kao što je ova u kojoj se trenutno nalazimo. Veliki broj ljudi je prinuđen da ostane kući, a mnogi nisu više u mogućnosti da rade, zbog zatvaranja preduzeća i vrlo male podrške od strane države. Većina studenata je zavisila od sezonskog zapošljavanja, a sezone ove godine nije bilo”, objašnjava Vukmanović.

On ustvrđuje da je najveći krivac postojeće situacije Ministarstvo prosvjete, koje se, kaže, nijednom nije oglasilo oko ovih problema.

“Od nove vlade imamo očekivanja da će raditi na ovim problemima i iznaći rješenje za sve studente koji nijesu u nimalo lagodnoj poziciji”, zaključuje on.

Bonus video: