Vuković: Backović u više navrata prekršila zakon, neki radnici bili šikanirani zbog litija i peticije

"Radi se o flagrantnom bezakonju, neprihvatljivoj koncentraciji moći i destrukciji jedne ustanove. Budući da je 7. oktobra 2016. godine Demokratskoj partiji socijalista (DPS) donirala 500 eura, možemo konstatovati da se upravo opstanak na funkciji kupovao donacijama i partijskim zapošljavanjem u korist te partije"

20403 pregleda 179 reakcija 15 komentar(a)
Vuković, Foto: Svetlana Mandić
Vuković, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki odbor Demokratske Crne Gore saopštio je danas da je direktorica Javne predškolske ustanove (JPU) "Dragan Radulović" iz Nikšića, Radmila Backović, u više navrata prekršila zakon pa će novim nadležnim organima uprave podnijeti inicijativu, uz kompletnu dokumentciju, za njeno razrješenje.

O, kako tvrde, kršenju zakona od strane Backović, upoznaće tužilaštvo, a poslanički klub Demokrata će zatražiti informaciju o dosadašnjem postupanju.

Za direktora javne ustanove isto lice može biti birano najviše dva puta uzastopno, a Backović teče treći mandat.

Backović
Backovićfoto: Svetlana Mandić

"Radi se o flagrantnom bezakonju, neprihvatljivoj koncentraciji moći i destrukciji jedne ustanove. Budući da je 7. oktobra 2016. godine Demokratskoj partiji socijalista (DPS) donirala 500 eura, možemo konstatovati da se upravo opstanak na funkciji kupovao donacijama i partijskim zapošljavanjem u korist te partije", kazao je na konferenciji za novinare Nemanja Vuković, potpredsjednik opštinskog odbora nikšićkih Demokrata.

Prema njegovim riječima, JPU "Dragan Kovačević" je u novembru raspisala konkurs za osam vaspitača i pet medicinskih sestara na neodređeno, što, prema njegovim riječima, predstavlja klasičnu prevaru "kako bi se u susret nikšićkim izborima zaposlio što veći broj partijskih kadrova, a sve u svrhu opstanka DPS-a na vlasti".

"Ako imamo u vidu izjavu Ministarstva prosvjete da vrtiće pohađa oko 40 odsto manje djece nego prethodnih godina, postavlja se pitanje da li je moguće da se aktuelna epidemiološka situacija, od svih vrtića u svijetu, nije odrazila samo na vrtiće u Nikšiću i na osnovu kog broja djece Backović raspisuje konkurs za zapošljavanje vaspitača i medicinskih sestara ako, shodno normativu, i u ovom momentu postoji višak zaposlenih u toj ustanovi", kazao je Vuković.

Jedan broj zaposlenih, prema njegovim riječima, je tokom prošle godine tražio zaštitu od Centra bezbjednosti Nikšić zbog postojanja mogućnosti vršenja mobinga nad njima od strane direktorice Backović.

"Kasnije se ispostavilo kao tačno jer su neki radnici, što zbog ličnih animoziteta koje prema njima gaji Backović, što zbog potpisivanja peticije i učešća na litijama, bili izloženi pritiscima i šikanirni", tvrdi Vuković.

Direktorica je, za potrebe JPU "Dragan Kovaćević", prodala staro i kupila novo službeno vozilo, bez, kako je istakao potpredsjednik OO Demokrata Nikšić, formiranja komisije i javne licitacije, već je postupak prodaje starog i kupovine novog vozila realizovala neposrednom pogodbom.

"Novo vozilo je plaćeno novcem koji roditelji uplaćuju za boravak i ishranu djece u vrtićima, a sve to se dogodilo u sred ekonomske i epidemioloiške krize kada vrtići praktično nijesu ni radili. Planom javnih nabavki za 2020. godinu nije predviđena kupovina novog službenog vozila, iz čega proizilazi da se radi o klasičnom bahaćenju ove direktorice", kazao je Vuković i pokazao ugovor o prodaji starog i kupovini novog službenog vozila.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Uprava za inspekcijske poslove u oktobru 2018. godine konstatovala je da je Backović zaključla osam ugovora o radu na neodređeno vrijeme bez prethodno raspisanog javnog konkursa i oglašavanja slobodnih radnih mjesta, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.

"U izvještaju se konstatuje i da je bez saglasnosti ministarstva pristupila transformaciji radnog odnosa na neodređeno za deset zaposlenih. U isto vrijeme, zbog njene bahatosti koja je onemogućavala zaposlenima ostvarenje prava na transformaciju radnog odnosa, JPU 'Dragan Kovačević' izgubila je spor pred Osnovinim sudom u Nikšiću, što je prouzrokovalo veliku materijalnu štetu po ovu ustanovu", kazao je potpredsjednik nikšićkih Demokrata i pokazao pomenuti zapisnik.

U izvještaju o reviziji, koju je sprovela Državna revizorska institucija (DRI), navodi se da su prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad za troškove ishrane djece u 2014. godini ostvareni u iznosu od 222,7 hiljada eura, a da su troškovi Ustanove za ishranu djece iznosili 108 hiljada.

U izvještaju se konstatuje da je ta razlika iskorišćena za finansiranje izdataka (ostalih ličnih primanja, rashoda za materijal, rashoda za usluge, rashoda za tekuće održavanje i ostalih), koje je, ističe Vuković, trebalo obezbijediti iz sredstava budžeta Crne Gore.

U pomenutom izvještaju konstatuje se i da je Backović, ističe potpredsjednik OO Demokrata Nikšić, iste godine "grubo prekršila i Zakon o javnim nabavkama" koji propisuje da ukupna vrijednost javnih nabavki putem neposrednog sporazuma ne može preći vrijednost od devet odsto izvršnog budžeta, dok je JPU "Dragan Kovačević" putem neposredne pogodbe realizovala javne nabavke u iznosu od preko 35 odsto ukupnog izvršnog budžeta.

Vuković je kazao da je sva "gruba gaženja zakona i krivično djelo zloupotrebe službenog položaja", od strane Backović, ministar u potpunosti ignorisao.

Backović odbacila optužbe Demokrata: Napadi zbog dobrih rezultata

Direktorica Radmila Backović kazala je da su optužbe Demokrata neosnovane, neargumentovane i neodređene, te da su date isključivo sa namjerom ubiranja političkih poena pojedinih političkih partija. Kazala je da je očekivano da uvijek neko bude nezadovoljan što nije dobio posao, „dok je izbor kandidata u skladu sa zakonskim propisima i vršen po preporukama komisije, a ne po mom određenju“.

„Kategorično odbijam kao neosnovane optužbe koje se tiču nezakonitog zapošljavanja, postojanja viška zaposlenih i bilo koju navodnu vrstu mobinga prema bilo kojem od zaposlenih. Sva zapošljavanja za vijeme mog rukovođenja ovom ustanovom su vršena u okviru sistematizovanih i odobrenih radnih mjesta u ovoj ustanovi, u skadu sa usvojenim aktima, što je zbog ovakih neosnovanih optužbi i bilo predmet brojnih kontrola nadležnih državnih organa“, stoji u odgovoru direktorice JPU „Dragan Kovačević“.

Kazala je da šo se tiče navoda o mobingu zaposlenih koji su navodno učestvovali na litijama ili potpisnicima nekakve podrške Mitropoliji, niti je upoznata ko su lica koja učestvuju na litijama, niti joj je jasno o „kakvoj se navodno potpisanoj podršci Mitropoliji radi“. Istakla je da je Uprava policije nije upoznala da je bilo ko tražio pomoć kod CB Nikšić, niti zna za pokrenuti i dobijeni spor nekog zaposlenog zbog mobinga.

„Za očekivati je da bih valjda prvo ja morala znati za takve podatke, tako da se radi o očigledno neistinitim i podacima usmjerenim očigledno na politički obračun sa pojedinim direktorima ustanova i ubiranje političkih poena, pa s obzirom na postignute i javno prezentovane rezultate ove ustanove, ne iznenađuje to što su krenuli od ove ustanove“, poručila je Backović.

Kako je kazala svaka politička partija koja djeluje bilo na državnom ili lokalnom nivou, kao i pojedinac, nezavisno od političkog opredjeljenja i ličnog ubjeđenja, trebalo da bude zadovoljan boljim uslovima i mogućnostima u pogledu obrazovanja djece, kao i rješavanja radnog statusa građana i smanjenja nezaposlenosti, a ne da „takve pozitivne okolnosti i činjenice zloupotrebljava i izokreće u političke svrhe“, u namjeri ubiranja političkih poena i opravdanja pred javnošću za očekivani neopravdani revanšizam u javnim djelatnostima gdje su postignuti izuzetni rezultati u radu.

Što se nabavke vozila tiče, sve je već objasnila putem sredstava javnog informisanja, a sva sredstva korišćena su u skladu sa „njihovom opredijeljenom namjenom zasnovanim na donesenim aktima“.

Česte i neosnovane optužbe, kazala je Backović, od pojedinih političkih subjekata „iniciranih neposredno ili preko pojedinih prikrivenih članova“, posledica su značajnih postignutih zapaženih rezultata u radu ustanove na čijem je čelu.

„Smatram neprimjerenim da pojedinci zbog takvih okolnosti i svojih ličnih referenci pripisuju politici ono što sa tim nema nikakve veze, jer moj profesionalni rad i rad ove ustanove, u potpunosti je izvan politike, fokusiran na vaspitanje i obrazovanje djece, bez obzira na bilo kakvu različitost i uvjerenje bilo kojeg građanina“, poručila je Backović.

Bonus video: