Novi Poslovnik Skupštine do 25. decembra

Bošnjak kazala da treba napraviti novi Poslovnik koji će svima da koristi, a iz starog dokumentra iskoristiti dobra rješenja

15482 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Prva sjednica Radne grupe, Foto: Skupština Crne Gore
Prva sjednica Radne grupe, Foto: Skupština Crne Gore

Jačanje kontrolne uloge Parlamenta i mijenjanje forme premijerskog sata, samo su neki od predloga koje su predložili poslanici na prvoj sjednici Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Radna grupa bi finalni tekst Poslovnika trebalo da završi do 25.decembra.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak je kazala da treba napraviti novi Poslovnik koji će svima da koristi, a iz starog dokumentra iskoristiti dobra rješenja.

Ona je predložila, a radna grupa prihvatila, da se pošalje dopis sekretarima odbora i generalnom sekretaru Skupštine, da iznesu svoje primjedbe, s obzirom da su kroz praksu uvidjeli da postoji niz nedoumica u primjeni Poslovnika.

Bošnjak je ocijenila da treba napraviti dobar Poslovnik koji će svima da koristi, a posebno u onom dijelu koji se tiče kontrolne uloge Skupštine, jer su postojeći članovi tog akta koji tretiraju tu oblast, formulisani tako da obesmišljavaju kontrolnu ulogu Skupštine.

Raško Konjević (SDP) je rekao da bi u novom dokumentu trebalo obratiti pažnju na članove koji se tiču kontrolne uloge parlamenta i da treba mijenjati formu premijerskog sata i poslaničkih pitanja: "U redu je da ostane forma jednom mjesečno, a da imamo još jednu formu, bez ikakve pripreme, da premijer dolazi dva puta u Parlament. U dosta parlamenata imate fiksiran dan kada je predsjendik Vlade u Parlamentu”.

Jovan Vučurović (DF) je rekao da u važećem Poslovniku ima više članova koji se ne smiju naći u budućem Poslovniku, te da treba donijeti novi dokumnet ako žele normalno funkcionisanje Skupštine.

"Ovo je u značajnom dijelu rigidan i prevaziđen dokument, koji je parlamentarna većina dopunjavala isključivo restriktivnim mjerama, nemoćna da zaustavi slobodnu riječ u Parlamentu. Nadam se ...da nam je cilj da svi poslanici budu ravnopravni. U prethodne četiri godine je bilo i diskriminacije i progona poslanika”, kazao je Vučurović.

Boris Mugoša (SD) je kazao da ovo što je crnogorska Skupština planirala da, pored Poslovnika, ima i Zakon o Skupštini, imaju samo Makedonija, Mađarska, Slovenija i Srbija.

“U tom dijelu treba da budemo oprezni. Vjerovatno ćemo mnoge stvari koje sad budemo radili, inkorporirati u Zakon, pa ćemo opet biti u prilici da mijenjamo ovaj Poslovnik”, kazao je Mugoša.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović rekao je da važeći Poslovnik ima dosta toga dobrog i da ne treba da pretrpi veće izmjene.

"Kojom većinom donijeti Poslovnik, jer sama slika našeg društva sada nam kaže da je to tijesna većina , 40-41 poslanik. Da ne dozvolimo da posle određenog vremena ponovo mijenjamo poslovnik, o tome treba razmišljati”. Marta Šćepanović (DPS) je kazala da očekuje da Radna grupa radi stručno a ne politički. "Dosta toga treba precizirati Poslovnikom...Smatram da bi trebalo uvesti institut javnog slušanja u čemu bi pomogla praksa zemalja u okruženju".

Bonus video: