BOŽOVIĆ DANAS MORA NAPUSTITI CRNU GORU

Novo demonstriranje patriotizma odlazeće vlasti

Ambasador Srbije danas mora napustiti Crnu Goru, MVP ne odustaje od odluke ni nakon sugestije iz Brisela

29377 pregleda 793 reakcija 140 komentar(a)
Više puta upozoravan zbog neprimjerenih izjava: Božović, Foto: Savo Prelević
Više puta upozoravan zbog neprimjerenih izjava: Božović, Foto: Savo Prelević

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović danas bi trebalo da napusti Crnu Goru jer Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o njegovom proglašenju nepoželjnom osobom i protjerivanju, ni nakon reakcija partija nove vladajuće većine i sugestija iz Brisela.

Dvije države su razmijenile protestne note o nepoželjnosti ambasadora, Božovića i crnogorskod diplomate u Beogradu Tarzana Miloševića. U Podgoricu je stigla i nova odluka Vlade Srbije koja je nakon negativnog stava Evropske komisije povukla reciporčnu mjeru, pa Milošević ostaje u Beogradu. Kako MVP nije promijenio stav, rokovi u kojima Božović treba da ode teku i završavaju se danas, potvrđeno je “Vijestima”.

Lider Demosa i nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu Miodrag Lekić kaže za “Vijesti” da je odlazeća vlast odlukom o protjerivanju Božovića radikalizovala situaciju. “Vrh odlazeće vlasti je neadekvatne izjave srpskog ambasadora iskoristio za demonstriranje visoke patriotske senzibilnost oko istorijskih datuma. Pošto se to dešava na tri dana od konstituisanja nove vlade, odluka Mila Đukanovića i DPS-a izvedena preko MVP sve ima i ukus frustrirajućeg revanšizma prema nekome, u krajnjem prema građanima koji su im iskazali nepovjerenje na izborima 30. avgusta”, smatra Lekić.

MVP je Božovića u subotu proglasio personom non grata nakon njegove izjave o Podgoričkoj skupštini, nakon čega je uslijedila recipročna mjera Srbije i protjerivanje crnogorskog ambasadora. Srbija je, međutim, u nedjeljuu veče odluku povukla.

Božović je od MVP-a, otkada je imenovan za ambasadora u Crnoj Gori, više puta dobijao upozorenja zbog neprimjerenih izjava i miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

Miodrag Lekić je ocijenio da ignorisanje MVP dobronamjernog predloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija ima elemente diplomatskog gafa.

“Taj odgovor MVP je ne samo u sadržaju već i formi bio neadekvatan, sa elementima arogancije”, kaže Lekić.

Varhelji je u nedjelju uveče na Tviteru objavio da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

Bodo Veber iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije smatra da je odlazeća vlada Crne Gore imala argumente za protjerivanje iz zemlje ambasadora Srbije, ali takav postupak u trenutku promjene vlasti ima za cilj podrivanje rada nove vlade.

Veber, stručnjak i za Balkan, rekao je za Glas Amerike da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore imati značajnije posljedice po odnose dviju zemalja jer će nova vlada brzo poništiti odluku o proglašenju ambasadora Božovića nepoželjnom osobom.

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović smatra da je osjetljiv momenat i diplomate od zanata bi trebalo da se drže po strani naročito kada je riječ o pitanju Podgoričke skupština, o kojoj u samoj Crnoj Gori postoje kontroverzni stavovi.

“Veliki broj Crnogoraca smatra da je na Podgoričkoj skupšrini izgubljena crnogorska država i da je Crna Gora platila veliku cijenu. Zbog toga ne čudi samo stav Božovića nego i premijerke Ane Brnabić koja je rekla je da svi u Srbiji misle isto što i Božović. Mislim da je to nedopustivo uplitanje u strašno osjetljiva pitanja i nije dobro što radi Srbija”, rekla je Tadić Mijović za “Vijesti”.

Brnabićeva je u nedjelju saopštila da izjava Božovića “nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države” i da se ona, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, čitava Vlada Srbije, a vjeruje i čitava Srbija, slažu sa ovom izjavom.

Tadić Mijović smatra da ove teme treba prepustiti istoričarima i da se njima, kao i isticanjem nacionalnog u prvi plan i pričama o Srbima i Crnogorcima, crkvi, i o tome šta je bila prije dva vijeka, skreće pažnja sa ključnih pitanja, ne samo Crne Gore već i čitavog regiona i Srbije.

“A ta pitanja su kako se nosimo sa virusom, katastrofalnim posljedicama pandemije, prije svega ekonomskim, zatim po obrazovanje, zdravstveni sistem itd. Umjesto da se bavimo tim pitanjima, mi smo se vratili na neke pretpolitičke teme. To je strašno opasno i neko svjesno manipuliše ovim pitanjem”, kazala je Tadić Mijović.

Iz MVP su juče saopštili da pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji jer za to, ističu, nije ni bilo razloga. Iz ovog resora su kazali i da neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije jer se on “u kontinuitetu miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje”.

Na ovo mu je, kako kažu, više puta skrenuta pažnja uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju.

Naveli su i da je komesar Varhelji “propustio da prije izrečene sugestije sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori” barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

Stav srpske premijerke, ali i sugestiju evropskog koemsara, kritikovali su juče SDP, SD, Bošnjačka stranka i Liberalna partija.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović kazao je da izjava premijerke Brnabić kojom je “sa jasnih velikodržavnih pozicija omalovažavanja Crne Gore potvrđena izjava ambasadora Srbije”, trebalo bi više da zabrine komesara Varheljija od proglašavanja nepoželjnom osobom ambasadora Božovića. Lideri SNP-a i Prave Crne Gore Vladimir Joković i Marko Milačić pozdravili su odluku Vlade Srbije i stav komesara Varheljija.

Ne pripada ambasadoru strane zemlje da arbitrarno ocjenjuje datume iz istorije zemlje prijema

Lekić kaže da neadekvatnost odluke odlazeće vlasti ne lišava određene odgovornosti srpskog ambasadora za izjave neprimjerne dobroj diplomatskoj praksi.

“Ne pripada ambasadoru strane zemlje da arbitrarno ocjenjuje datume iz istorije zemlje prijema, u ovom slučaju Crne Gore. Što se tiče teme da li su više skloni diplomatskim gafovima profesionalni ili politički ambasadori tu situacija nije crno-bijela. Trebalo bi da su profesionalne diplomate oprezniji i manje skloni ovakvim izletima. Mada to nije pravilo”, rekao je Lekić.

Podsjeća na nedavno “političko-patetične” izjave i poteze nekoliko profesionalnih crnogorskih diplomata koji su se iz inostranstva, kako je rekao, javno i dosta politički agresivno bavili upravo materijom crkve u Crnoj Gori. “Nova vlast, u prvom redu vlada, imaće dosta obaveza u afirmaciji profesionalizma i diplomatskih standarda u diplomatskoj mreži Crne Gore”, smatra Lekić.

Preporučujemo za Vas