"sa DOLASKOM novE vladE u Podgorici"

Mekarti: Odnosi će se poboljšati, važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta, sa sjedištem u Vašingtonu, kaže da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dvije zemlje poslije odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu

9632 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Odnosi Crne Gore i Srbije će se poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost", ocijenio je regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Pol Mekarti.

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta, sa sjedištem u Vašingtonu, za Glas Amerike kaže da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dvije zemlje poslije odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu "zbog miješanja u unutrašnja pitanja zemlje".

"Odnosi između Beograda i odlazeće vlade na čijem čelu je DPS su loši već duže vrijeme, barem od 2016. godine. Dodatno su se pogoršali poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zbog toga nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja", rekao je Mekarti u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za personu non grata, Mekarti vidi kao "poslednji čin" odlazeće vlade prema Beogradu.

"Vjerujem da DPS vjeruje da je Beograd odgovoran za njegov poraz na izborima. S druge strane, ne može se isključiti provokativan potez Beograda iza kulisa kao jedan povod", istakao je Mekarti.

U prvoj reakciji na potez Podgorice, vlasti u Srbiji odlučile su da ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića takođe proglase za nepoželjnu osobu, da bi tu odluku na kraju povukle.

"Beograd je očigledno pokušao da deeskalira situaciju možda zato što je bio zabrinut zbog negativne reakcije Evropske unije, a naročito Njemačke", smatra Mekarti.

Ocijenio je da će se odnosi dvije zemlje vjerovatno poboljšati, kada nova crnogorska vlada preuzme dužnost.

"Smatram da će se odnosi poboljšati. Međutim, biće važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore u budućnosti. To obuhvata i održavanje prozapadne orijentacije Crne Gore", istakao je Mekarti.

Dodao je da se nada da će buduća crnogorska vlada ostati na prozapadnom putu.