Vlada: Lijepo je u dokolici čitati Beketa, od postavljanja žičare se odustalo jer je UNESCO zabranio

"Postojeća žičara na Javorovači nije u vlasništvu Vlade već se radi o privatnoj imovini, pa bi bilo prirodno da se SNP prvo informiše pa tek onda da piše ovakva saopštenja"

8276 pregleda 53 reakcija 18 komentar(a)
Žabljak, Foto: Vlada Crne Gore
Žabljak, Foto: Vlada Crne Gore

Lijepo je u dokolici čitati Semjuela Beketa... Ali u ozbiljnoj politici koju je ova Vlada vodila, morate se rukovoditi zakonima, pravilima i racionalnim razvojnim rješenjima, saopšteno je jutros iz Vlade Crne Gore.

"Kada je riječ o Savinom kuku na Žabljaku, javnost je još ranije obaviještena da je Vlada Crne Gore obezbijedila sredstva za izgradnju nove žičare i ski staza, koja bi Žabljak dodatno učvrstila na mapi prestižnih zimskih turističkih destinacija. Taj projekat, međutim, nije bilo moguće realizovati zbog izričitih zaključaka Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO, kojima je ukazano "da se potencijalna gradnja većeg obima u okviru dobra, poput vodne infrastrukture, zamjene ili izgradnje ski liftova, infrastrukture za vještački snijeg, zemljanih radova, uključujući djelimično uklanjanje drveća i žbunja – mora izbjegavati". Takav stav UNESCO-a, u prevodu – zabrana izgradnje žičare šestosjed – jedini je i isključivi razlog zbog čega se odustalo od njenog postavljanja na Savinom kuku", ističe se u saopštenju Vlade kojim reaguju na jučerašnje saopštenje Opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP) Žabljak..

U saopštenju se dodaje da je posljedično, pokrenuta procedura raskida ugovora sa izvođačem radova, kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi za budžet.

"Zbog toga je dovođenje ove odluke u vezu sa premijerom Markovićem apsolutno zlonamjerno. Pored toga, postojeća žičara na Javorovači nije u vlasništvu Vlade već se radi o privatnoj imovini, pa bi bilo prirodno da se SNP prvo informiše pa tek onda da piše ovakva saopštenja. Ipak, Vladu, premijera Markovića i njegov tim treba dovoditi u kontekst žabljačkog turizma – ali kao aktere domaćinskog rada i tvorce razvojnih politika koje su Žabljaku i durmitorskom kraju i te kako koristile", poručili su iz Vlade.

Oni su kazali da stoga ohrabruju žabljački i cjelokupni SNP, kao dio aktuelne parlamentarne većine, da preduzmu sve što im stoji na raspolaganju, pa i u kontekstu provjere svakog segmenta procedure nabavke žičare, komunikacije sa nadležnim tijelima UNESCO, i konačno odluke da se žičara montira na ski centru Žarski na Bjelasici.

"A posebno i njih i ostale tamošnje "brižitelje" ohrabrujemo da se u budućnosti pozabave razvojnim politikama na Žabljaku, ali na odgovoran način, kako bi sačuvali ono što im je u nasljeđe ostavila ova Vlada. I da kod UNESCO-a podržavaju održivi razvoj umjesto zdušnog zalaganja da se svaki razvoj zaustavi", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: