Vučinić učestvovao na sastanku NATO, podržao stav o Kini

Zaključeno je da ekonomska moć Kine pruža mogućnosti za saradnju, ali da se mora uzeti u obzir njena rastuća politička i vojna moć

4135 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji je organizovan putem video konferencije, 1. i 2. decembra, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

"Ministri vanjskih poslova NATO-a su, s partnerima iz Azijsko-pacifičkog regiona (Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Republikom Korejom), Švedskom, Finskom i Evropskom unijom, razgovarali o Kini. Zaključeno je da ekonomska moć Kine pruža mogućnosti za saradnju, ali da se mora uzeti u obzir njena rastuća politička i vojna moć", stoji u saopštenju Ministarstva.

Vučinić je, kako ističu, podržao stav da NATO mora aktivno pratiti sve eventualne implikacije globalnog uticaja Kine, uključujući potencijal za saradnju, kao i moguće izazove.

Tokom sastanka, dodaje se, saveznice su raspravljale i o situaciji u području Crnog mora s partnerskim državama Ukrajinom i Gruzijom.

" Kao promoter politike otvorenih vrata NATO-a i država koja je upravo 2. decembra 2015. godine dobila poziv za članstvo u Alijansi, Vučinić je istakao da Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i Gruzije i naglasio da će nastaviti da pruža podršku njihovim evroatlantskim aspiracijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: