Tumačenja o povratku Božovića različita, Bečka konvencija neprecizna

Vlasti u Srbiji očekuju da nova crnogorska vlada povuče odluku o njegovom protjerivanju, te da njegov agreman i dalje važi. U podgoričkom MVP međutim tvrde da to nije tačno

27855 pregleda 282 reakcija 39 komentar(a)
Božović, Foto: Savo Prelević
Božović, Foto: Savo Prelević

Vladimiru Božoviću je juče istekao rok da napusti Crnu Goru, ali je prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, odluku crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova da ga proglasi personom non-grata dočekao u Beogradu, gdje je od petka.

Vlasti u Srbiji očekuju da nova crnogorska vlada povuče odluku o njegovom protjerivanju, te da njegov agreman i dalje važi.

U podgoričkom MVP međutim tvrde da to nije tačno.

Bečka konvencija o diplomatskim privilegijama i imunitetima ne navodi precizno da li ambasador koji je proglašen personom non-grata može ponovo da se vrati u tu državu. “Država koja akredituje treba da se uvjeri da je lice koje namjerava akreditovati kao šefa misije dobilo agreman. Država kod koje se akredituje nije dužna da državi koja akredituje iznese razloge odbijanja agremana”, piše u Bečkoj konvenciji.

Navodi se i da država kod koje se akredituje može u svako doba, i bez obaveze da obrazloži odluku, obavijestiti državu koja akredituje da je šef ili ma koji član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv.

Bonus video: