Računa na veću kooperativnost nove vlasti i opozicije

Lukovac: Nova Vlada će ostati privržena spoljnopolitičkim prioritetima

Odluku Srbije da ipak ne protjera ambasadora Crne Gore Lukovac tumači kao potez da se novoj crnogorskoj vladi da šansa

10760 pregleda 13 komentar(a)
Lukovac, Foto: Savo Prelević
Lukovac, Foto: Savo Prelević

Nova Vlada ostaće privržena spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore - članstvu u NATO-u i putu ka Evropskoj uniji, smatra Branko Lukovac, crnogorski diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova.

Kaže i da Crna Gora, bez obzira na protjerivanja ambasadora Srbije, može da bude primjer dobrosusjednih odnosa u regionu.

“Što se tiče Srbije mislim da se radi o nečemu što su ostaci politike iz 90-ih godina, bar kada je u pitanju Crna Gora i aspiracije koje su tada bile veoma aktivne, da se kroz taj faktor ostvare neki velikosrpski ciljevi. Ja računam da će i sa novom Vladom doći do faze kada će se na neki način konsolidovati ti odnosi, kada će se rješavati ta pitanja i da će naići period unapređivanja i prevazilaženja tih nesporazuma koji sada postoje”, kazao je Lukovac večeras za TVCG.

Odluku Srbije da ipak ne protjera ambasadora Crne Gore tumači kao potez da se novoj crnogorskoj vladi da šansa.

“Zbog toga su vjerovatno htjeli da učine prvi pozitivan korak prema novoj vladi u Crnoj Gori, kako bi se sa novom vladom razgovaralo o međusobnim odnosima. Ja računam da bi to moglo da vodi smirivanju tenzija i postepenom prevazilaženju krize u odnosima”, naveo je Lukovac i dodao kako ga nije iznenadio stav komesara Olivera Varheljija, prenosi Portal RTCG.

I novoj Vladi EU i NATO prioriteti

Lukovac očekuje da će nova Vlada ostati privržena Sporazumu koji su postigli čelnici tri koalicije.

“U Sporazumu su jasno iznijeli prvrženost spoljnopolitičkim prioritetima, odnosno članstvu u NATO-u, EU, kao i ispunjavanja svih drugih obaveza iz međunarodnih ugovora, koje ima Crna Gora. Mislim da nemamo nijedan nagovještaj da bi mogli odstupiti od onoga što je objavljeno”, kazao je Lukovac.

Kaže i da bi i neka druga vlada morala ostati privržena onom što su spoljnopolitički prioritet Crne Gore, a to su članstvo u NATO-u i EU.

Smatra i da sada imamo i veći dio populacije koja je za dobru regionalnu saradnju i put ka EU.

“Mislim da oni neće predstvaljati ni postavljati nikakve prepreke u saradnji sa NATO i ispunjavanju uslova na putu ka EU”, naveo je Lukovac.

Prioriteti je, kako smatra, ubrzavanje reformi u Poglavljima 23 i 24.

“Mislim da će ovaj kooperativni odnos biti nastavljen i u tom pogledu jer smo čuli da je jedan od glavnih razloga zastoja bilo upravo to što opozicija nije ni dolazila u Parlament”, naveo je Lukovac i dodao da je za Crnu Goru najvažnije da ispuni zadatke na putu ka EU.

“Nova Vlada će imati jako mnogo posla na ostvarivanju preostalih zadataka iz evropske agende kako bi mi mogli u narednih nekoliko godina okončati taj proces i nadati se da ćemo biti prva među zemljama kandidatima koja će biti primljena u EU”, naveo je Lukovac.

Računa na veću kooperativnost nove vlasti i opozicije.

“Preostaje onaj dio kako u životu realizovati evropske standarde. Ja računam da bi do 2025. mogli završiti naš dio posla i onda ostaje da se nadamo da će se u EU stvoriti takav napredak da će moći da slijede tu politiku proširenja”, zaključio je Lukovac.

Preporučujemo za Vas