Medenica: Vrhovni sud podržavaće pravosuđe po mjeri djeteta

"Cilj Projekta promocije instituta za pružanje pravne pomoći po mjeri djeteta stvaranje preduslova za primjenu standarda pravosuđa po mjeri djeteta i pristupa djece pravdi", dodaje se u saopštenju

3816 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud Crne Gore

Vrhovni sud će i ubuduće podržavati sve aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje boljeg pravosudnog ambijenta i pravosuđa po mjeri djeteta, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, saopšteno je iz te ustanove.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, tokom sastanka posvećenog primjeni Projekta promocije instituta za pružanje pravne pomoći po mjeri djeteta, održanog sa predstavnicima Kancelarije UNICEF-a i Komisije koja je radila projekat, kako pojašnjavaju, predstavljeni su ključni nalazi i preporuke Analize porodično pravnih predmeta, u kojima se odlučivalo o pravima i interesima djece, kao i Analize primjene pojedinih instituta krivičnog prava koji su u cilju zaštite ličnosti maloljetnika.

"Vrhovni sud je počevši od izrade metodologije pa do prikupljanja pravosnažnih presuda, imao veoma aktivnu ulogu, kako u izradi Analiza, tako i u kompletnom projektu", navodi se u saopštenju..

Dodaju da je cilj Projekta promocije instituta za pružanje pravne pomoći po mjeri djeteta stvaranje preduslova za primjenu standarda pravosuđa po mjeri djeteta i pristupa djece pravdi.

"Projekat je dio šire Inicijative „Jednak pristup djece pravdi “, koju zastupa Ministartvo pravde u saradnji sa pravosudnim institucijama, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške, a sprovodi ga Advokatska komora Crne Gore u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a ", objašnjavaju u Vrhovnom sudu.

Kako je zaključeno u saopštenju, nakon tehničke obrade, pomenute Analize biće objavljene na internet stranici Vrhovnog suda.

Bonus video: