BS pokušava da produži mandat sudijama

Poslanici Bošnjačke stranke predložili izmjene Zakona o Ustavnom sudu, navodeći da im je cilj da izbjegnu političku opstrukciju. Smatraju da sudije treba da idu u starosnu penziju sa 70 godina

58392 pregleda 181 reakcija 74 komentar(a)
Sudije Ustavnog suda: Šarkinović drugi sdesna, Foto: Ustavnisud.me
Sudije Ustavnog suda: Šarkinović drugi sdesna, Foto: Ustavnisud.me

Klub poslanika Bošnjačke stranke predložio je izmjene zakona o Ustavnom sudu kako bi se sudijama povećala starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 67 godina na 70 godina, a uz obrazloženje da bi se time omogućilo nesmetano funkcionisanje tog suda i spriječila njegova politička blokada.

Ustavni sud je krajem jula obavijestio Skupštinu prethodnog saziva da naredne godine dvoje sudija stiče uslove za starosnu penziju i to Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara. Šarkinović od 30. novembra, kao najstariji sudija, rukovodi US i trebalo bi da organizuje izbor predsjednika tog suda. US ima ukupno sedam sudija, ali među njima ne postoji saglasje oko toga ko bi mogao biti predsjednik.

Poslanici BS su 2. decembra ove godine podnijeli Skupštini predlog za izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu, kojim se predlaže da mandat sudije Ustavnog suda traje, kao i do sada,12 godina i da ide u starosnu penziju istekom godine u kojoj navršava 70 godina života.

Predsjednik Poslaničkog kluba BS-a Ervin Ibrahimović rekao je “Vijestima” da su predlog dostavili da bi se omogućilo Ustavnom sudu da radi sa maksimalnim kapacitetima, jer će narednih mjeseci par sudija steći uslov za penziju. Prema informacijama “Vijesti” Šarkinović je blizak BS.

U inicijativi za izmjenu zakona piše da su “razlozi za donošenje predloženog Zakona usaglašavanje sa propisima u najuspješnim ustavnim sudovima u Evropi, nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda kao organa koji je pozvan da štiti Ustav i onemogućavanje blokade rada Ustavnog suda od strane političkih stranaka”. Oni se pozivaju na iskustva SAD, Njemačke, Austrije, Hrvatske...

Ustavom je propisano da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom u drugom krugu glasanja, što je 52, odnosno 49 poslanika.

Skupštinski Ustavni odbor prethodnog saziva je konkurs za izbor dvoje sudija US raspisao 5. avgusta, a prijavilo se 12 kandidata, među kojima su i sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, advokati Kasim Dizdarević, Nikola Medojević i Sulejman Guči, direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković, Enesa Rastoder, načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i Jadranka Joksimović, biša šefica Sekretarijata za opštu upravu Opštine Tivat.

Četvoro sudija više ne smije da obavlja nijednu javnu funkciju, Lopičić naklonjena DPS

NVO organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građanske slobode, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Institut alternativa, Institut za vladavinu prava i MANS smatraju da sudije Desanka Lopičić, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković i Mevlida Muratović, koji su u januaru izglasali neustavnu odluku o izboru Lopičić za predsjedavajuću sutkinju treba da podnesu ostavke i da više ne treba da obavljaju nijednu javnu funkciju.

“Smatramo da je neprimjereno da oni nakon 10 mjeseci neustavnog djelovanja i dalje budu u mogućnosti da odlučuju je li nešto u skladu s Ustavom i zakonom ili ne. I dalje ostaje sumnja da je cilj izmišljanja funkcije “predsjedavajućeg sudije” zapravo bio da se baš sudija Desanka Lopičić, naklonjena vladajućoj političkoj partiji DPS, zadrži na toj funkciji u izbornoj godini, iako je i to što je prethodno obavljala funkciju predsjednice tog suda sprečavalo da se nađe na tom položaju”, navodi NVO.

U “Službenom listu” je objavljena odluka US kojom se utvrđuje da je izbor Lopičić za predsjedavajuću sutkinju bio neustavan i nezakonit.

Četvoro sudija, podsjeća se, mjesecima onemogućavaju da se izbor predsjednika suda i postavi na dnevni red, kao i da se Ustavni sud držao pasivno i nijemo posmatrao kako je odlazeća Vlada usvajala i sprovodila sporne i sa ustavnog aspekta problematične odluke koje su se odnosile na epidemiloške mjere u borbi protiv koronavirusa i izborni proces, a koje su prouzrokovale diskriminaciju, povredu jednakosti i ograničavanje ljudskih prava i sloboda.

“Ustavni sud je u kontinuitetu opterećen političkim uticajem, i kao takav ne može proizvesti potrebni integritet te visoke institucije koja treba da stane na branik zaštite ljudskih prava i vladavine prava”, navodi se.

Bonus video: