Abazović: Brojne institucije su bile zarobljene, ako je iz budžeta isplaćeno 10 miliona eura neko mora da odgovara

On je dodao da se reforme neće moći izvršiti kratokoročnim intervencijama, pa se neće ispuniti očekivanja jednog dijela građana da se promjene dese odmah, ali za neke slučajeve će to biti ubrzanije.

23778 pregleda 1151 reakcija 29 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2020. 16:59h

Reforma pravosuđa je značajna i za funkcionisanje druge dvije grane vlasti koje su konačno nakon poslednjih parlamentranih izbora dobile i taj princip smjenjivosti, kazao je potredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je dodao da će to biti jedan naporan posao, ali da Crna Gora mora da se suoči sa "porođajnim mukama demokratije" i da treba tražiti rješenja koja su održiva i unaprijediti sve grane vlasti, a naročito sudsku.

"Ono što je ova Vlada obećala je da će biti u njenom fokusu jeste borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ne treba zaboraviti ni druge značajne stavke koje se tiću crnogorskog pravosuđa ili tužilaštva, ali o jednoj detaljnoj reformi ćemo moći da pričamo tek nakon nekog određenog vremenskog perioda", rekao je Abazović na konferenciji Građanske alijanse "Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe".

On je dodao da se reforme neće moći izvršiti kratokoročnim intervencijama, pa se neće ispuniti očekivanja jednog dijela građana da se promjene dese odmah, ali za neke slučajeve će to biti ubrzanije.

"Mi smo imali situacije da tužilaštvo iznese dokaze koji su vrlo jasni, a da onda sudska instanca donese oprečnu odluku... Mi moramo na takvu pojavu da skrenemo pažnju", kazao je Abazović.

On je istakao da je to znak da su brojne institucije bile zarobljene.

"Nije naše kao političarima da vrednujemo sa aspekta pojedinačnog slučaja, niti da presuđujemo, nije to namjera. Ali namjera je da kažemo da mi ne možemo da imamo napredak u poglavljima 23 i 24", naglasio je Abazović.

On je naveo primjer u kome Specijalno državno tužilaštvo preda predmet u kojem je vještačenjem utvrđeno da je državani budžet oštećen za pet miliona eura i da to završi na Viši sud, pa na Apelacioni i da se to na kraju ukine i donose se odluka da to nije tačno.

"Meni nije namjera da iznesem javnu kritiku prema određenim sudijama, ali namjera mi je da kažem da neke stvari moraju da se mjenjaju. Ne možemo da živimo u državi gdje će neko u državi da ispati dest miliona eura iz državnog budžeta i da niko ne bude kriv. Ja stavrno ne razumijem, ali ako je to nekome normalno meni nije. Ako je iz državnog budžeta ispalaćeno deset miliona eura neko mora da odgovara", istakao je Abazović.

Dodaje da se mora pristupiti izmjenama nekoliko zakona i da je tužilaštvo u ovom trenutku mnogo više na udaru, jer je to organ koji se više vezuje za izvršnu vlast od sudstva.

Abazović kao probleme je prepoznao i dugo trajanje sudskih procesa, kao i to što pojedine sudije i tužioci žive u jako skromnim uslovima.

"Ova Vlada treba da prepozna da i sudije i tužioci žive u skromnim uslovima, da ne postoji dovoljna ni logiostička podrška za sve što treba da se radi, da ne postoji ni tehnička podrška, ali da zajednički treba da pronalazimo rešenja... Izgovore više ne smijemo da pronalazimo", istakao je Abazović.

On je dodao da žele da budu partneri svim granama vlasti.

"To nam je i ustavna obaveza, ne želimo da na bilo koji način stvaramo neprijateljstvo, neku zlu krv, ali da definitivno želimo više pravde. Moramo da upremo prstom na ljude, pojednice ili institucije koji stoje kao prepreka ostvarivanju vladavine prava u Crnoj Gori, druge solucije ne vidim", zaključio je Abazović.

Bonus video: