Službena putovanja poslanika građane koštala 54.000 eura

Najveći trošak napravio Ervin Ibrahimović (BS), čiji je put na Skupštinu udruženja dijaspore u Njujorku koštao 2.409 eura
162 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.01.2018. 07:44h

Skupština Crne Gore je prošle godine potrošila oko 54 hiljade eura na službena putovanja, dok je oko 48 hiljada eura isplaćeno da bi na sjednice parlamenta došli poslanici koji žive van Podgorice.

Prema podacima Skupštine predsjednik parlamenta Ivan Brajović je prošle godine 15 puta bio u inostranstvu, dok su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Mišo Stanišić i Predrag Sekulić 12 puta predstavljali parlament van države. Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović je u inostranstvu službeno boravio 11 puta, a potpredsjednik parlemanta Genci Nimanbegu i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović su putovali van države osam puta.

Ibrahimović je parlamentu napravio i najveći trošak, kada mu je 2.409 eura plaćeno za učestvovanje na osnivačkoj Skupštini Američko-kanadske unije udruženja dijaspore u Njujorku. U skupštinskoj službi za odnose sa javnošću navode da je po hiljadu eura potrošeno na put Ibrahimovića, Sekulića i Sanje Vlahović (DPS) na januarsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Uredbom o naknadi troškova zaposlenima u javnom sektoru poslanici imaju pravo na dnevnice za službeno putovanje i naknadu putnih troškova i smještaja. Parlament je tokom 2016. godine na službena putovanja potrošio 595.648 eura. Od oktobra 2016. godine poslanici opozicije bojkotovali su rad parlamenta.

Kako se navodi, najmanje je potrošeno za učešće poslanika DPS-a Nikole Rakočevića na seminaru u Njemačkoj, jer mu je iz skupštinske kase isplaćeno 7.30 eura. Ističe se i da je za učešće Brajovića na proslavi Dana državnosti u Beogradu iz skupštinske kase isplaćeno je 27 eura.

Navodi se i da je do 1. decembra za putne troškove dolaska poslanika na plenume i sjednice radnih tijela isplaćeno je 48.442,37 eura.

"Shodno Uredbi o naknadi troškova zaposlenima u javnom sektoru poslanicima, koji imaju prebivalište van Podgorice, plaća se dnevnica za prisustvo sjednicama Skupštine i radnih tijela u iznosu od 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada, odnosno 18 eura”, navode u Skupštini.

Za službena putovanja poslanika po Crnoj Gori, kako se navodi, potrošeno je 636 eura. Poslanici su za učešće na tribinama o Evropskoj uniji u Rožajama, dobijali po 18 eura, koliko im je isplaćeno i za dolazak na Forum “To be secure” u Budvi. Najviše novca isplaćeno je Stanišiću i Marti Šćepanović koji su za učešće na OEBS-ovom seminiru u Budvi dobili po 54 eura.

Kako se navodi, poslanik DPS-a iz Rožaja Mirsad Murić je za posjetu “maloj grupnoj kući u Bijelom Polju” dobio 42 eura, dok je njegovim kolegama Suadu Numanoviću, Maji Bakrač i Nedžadu Dreševiću za istu posjetu isplaćeno po devet eura.

Za stanarine isplaćeno 12.000 eura

Kako se navodi za zakup stanova poslanicima prošle godine je izdvojeno 12.061 eura. Pravo na zakup stana u Podgorici iskoristila su tri poslanika, ali se ne navode njihova imena.

"Shodno Odluci o ostvarivanju prava na naknadu t roškova na ime smještaja, poslanicima kojima je prebivalište udaljeno od mjesta zasjedanja najmanje 50 kilometara obezbijeđeno je noćenje u hotelu, koji se bira na osnovu prethodno sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke. Poslanica imaju pravo i na mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od 330 eura za zakupa stana u mjestu zasjedanja Skupštine. Tokom 2017. godine, pet poslanika je koristilo pravo na plaćeni hotelski smještaj u Podgorici, a pravo na novčanu naknadu na ime zakupa stana koristila su tri poslanika. Za troškove noćenja poslanika u periodu od januara do novembra 2017. godine izdvojeno je 9.449 eura”, navode u Skupštini.

Bonus video: