Bratić: Saradnici će biti ljudi od struke

“Nijesu i neće biti birani po nacionalnom i partijskom ključu. Niti znam kojoj partiji ili nacionalnosti pripadaju, ni da li su partijski angažovani uopšte, niti bih ih to pitala", kazala je Bratić

55082 pregleda 2399 reakcija 96 komentar(a)
Bratić, Foto: Savo Prelević
Bratić, Foto: Savo Prelević

Reditelj Nikola Vukčević trebalo bi da bude državni sekretar za sektor kulture, a on je pristanak na tu poziciju uslovio i sa nekoliko zahtjeva.

Među njima su očekivanje da će sjedište resora kulture ostati na Cetinju, javne konkurse za rukovodioce kulture i mandatna mjesta, a ne da kao do sada budu imenovani.

Takođe je tražio da nova Vlada za kulturu odvoji više novca, rekao je nezvanično jedan od sagovornika “Vijesti”.

U Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da bude i sekretar za prosvjetu.

Ministarka Vesna Bratić juče nije željela o kadrovskim rješenjima. Ona je rekla „Vijestima“ da razmatra više personalnih rješenja za svoje najbliže saradnike – državne sekretare.

Bratićeva je kazala i da se radi o ljudima od integriteta i struke.

“Nijesu i neće biti birani po nacionalnom i partijskom ključu. Niti znam kojoj partiji ili nacionalnosti pripadaju, ni da li su partijski angažovani uopšte, niti bih ih to pitala. Kriterijumi su isključivo stručne reference i integritet”, kazala je Bratićeva.

Od svojih budućih najbližih saradnika očekuje, rekla je, da će, uz timski rad, zajednički prevazići naslijeđene teškoće.

„Ono što je dobro, nastavićemo i nadograditi“, zaključila je Bratićeva.

Vukčević je i vanredni profesor Filmske i TV režije na FDU Cetinje, gdje je angažovan od 2000. godine.

On juče nije želio da komentariše tu informaciju.

Aleksandar Ašanin jedan je od kandidata za državnog sekretara.

Ašanin je osnovne studije završio na Politehničkom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu, na Odsjeku inženjera arhitekture. Aktivno se bavi arhitektonskom i urbanističkom praksom od 2007. godine. Od 2014. pohađa doktorske akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

On je kazao “Vijestima” da je prihvatio predlog da bude generalni sekretar u Ministarstvu urbanizma i prostornog planiranja, ali da to nije zvanično dok ga Vlada ne imenuje. Rekao je da je to veliki izazov za njega s obzirom na stanje u tom resoru.

Diplomirani politikolog Rade Milošević, takođe se pominje kao kandidat za državnog sekretara.

On je kao kadar Građanskog pokreta URA, tokom prelazne Vlade 2016. godine, bio je direktor Zavoda za zapošljavanje.

Novi generalni sekretar Vlade Božo Milonjić je poznat javnosti kao advokat.On je, između ostalog, bio pravni zastupnik i pokojnog mitroplita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Nova glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić bila je generalni direktor za koordinaciju strategija u Ministarstvu evropskih poslova.

Na tu poziciju imenovana je u aprilu 2017, nakon dvije godine diplomatske službe u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji na poziciji II sekretara u Kancelariji glavnog pregovarača.

Rad u Ministarstvu vanjskih poslova započela je u Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu, uz angažman u Ambasadi Crne Gore u Londonu na mjestu III sekretara za konzularne poslove u periodu jun-septembar 2012....

Šefica kabineta predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića - Ivana Malović, vlasnica je preduzeća “IDFaktor”, a po obrazovanju je magistar međunarodne ekonomije.

Na njenom Linkedin profilu navodi se da je radila i u kompanijama “Pivara Trebjesa AD” i “Crnogorski Telekom”.

Bonus video: