Vučinić: Od kada je Tosčelik preuzeo željezaru, svi parametri poslovanja su u padu

"Radnici su dovedeni u najamnički položaji i njihova bezbjednost tokom rada je ugrožena, jer poslodavac ignoriše Zakon o zaštiti na radu"

6140 pregleda 411 reakcija 8 komentar(a)
Vučinić, Foto: Skupština Crne Gore
Vučinić, Foto: Skupština Crne Gore

Od kada je Tosčelik preuzeo menadžment u Željezari Nikšić, svi parametri koji kvalifikuju poslovanje fabrike su u kontinuiranom padu, saopštio je danas Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije.

"Svoj 64. rođendan nekadašnji jugoslovenski i crnogorski gigant dočekuje u najgorem stanju od svog početka rada. Bivši režim na čelu sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem 2012. godine doveo je turskog investitora i predstavio ga kao ozbiljnog partnera koji je uvod za stratešku saradnju Crne Gore i Turske. Kako su radnici željezare i građani Crne Gore prošli u toj saradnji najbolje govori sama prodaja željezare koja je zajedno sa novim postojenjem peći kapaciteta od 60 tona u vrijednosti cca 30.000.000 eura prodata za nešto više od 15.000.000 eura", istakao je Vučinić u saopštenju povodom 8. decembra, 64. rođendana nikišićke željezare.

On je dodao da bi se to možda moglo prenebregnuti da su se ispunila makar obećanja koja su tada data.

"Obećano je 500 novih radnih mjesta i proizvodnja nemogućih 400.000 tona godišnje. Danas u željezari radi jedva 300 radnika koji proizvode nešto manje od 20.000 tona godišnje. Tosčelik je izgubio preko pola tradicionalnog tržišta koje je decenijama kupovalo proizvode iz nikšićke željezare. Reklamacije su došle sa procentnog nivoa na 30% do 40% što znači da je svaki treći ingot koji prodaju vraćen. Uvidom u registar privrednih subjekata Tosčelik trenutno ima 45 miliona akumulisanih gubitaka", rekao je Vučinić.

On je kazao i da umjesto da je bivša vlast koristila dobre odnose sa menadžmentom da pomogne radnicima, ona je od željezare samo pravila reklamu u predizbornim kampanjama.

"Radnici su dovedeni u najamnički položaji i njihova bezbjednost tokom rada je ugrožena, jer poslodavac ignoriše Zakon o zaštiti na radu. Prekovremeni rad se ne plaća. Iako je inspekcija rada kaznila pravno lice sa 5000 eura i naložila isplatu prekovremenih sati, kazna je plaćena ali isplate radnicima nije bilo. Prvog septembra 2019. godine menadžment je smanjio lični dohodak radnika za 10% pravdajući to nepovoljnom situacijom na tržištu. Solidarni radnici su nevoljno pristali brinući za opstanak svoje fabrike koja je jedini izvor egzistenicije za njihove porodice. Iako je dosta puta obećavano, godinama unazad nema nikakvog povećanja zarada radnicima. Za 38 radnika željezare donesena je odluka da se u potpunosti ukine staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem odnosno da se ukinu beneficije, dok je za 50 radnika beneficirani radni staž umanjen sa tri na dva mjeseca po godini radnog staža. Po prvi put od kad posluje nikšićka Željezara radnici na teškim radnim mjestima su izgubili beneficije", rekao je Vučinić.

Predsjednik Radničke partije je poručio da je sve to u suprotnosti sa članovima pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje (Službeni list CG br. 71­ 2010).

"Ovo je već treći put da u javnosti kao predsjednik Radničke partije iznosim porbleme radnika Tosčelika. Do sada nije bilo mogućnosti da se država pobrine za probleme radnika, jer nije bilio političke volje. Sada kad smo dio većine imamo još veću obavezu prema željezarcima i željezari. U proces pomaganja nekadašnjem gigantu uključićemo Vladu Crne Gore, kao i parlamentarne odbore i istražiti sve detalje od načina na koji je kupljena željezara do današnjeg poslovanja Tosčelika. Ako menadžment Tosčelika ne zna da vodi nikšićku željezaru, sigurni smo da bivši kadar koji je protjeran lošim uslovima rada ima dovoljno znanja i iskustva da opet vodi željezaru. Sindikatu i radnicima željezare u ime Radničke partije čestitam dan fabrike u nadi i iskrenom zalaganju da sljedeći dočekaju u boljim uslovima", zaključio je Vučinić.

Bonus video: