"Srbija se vratila politici 90-ih"

Đukanović: Amfilohije na početku nije odbacio ideju da crkva bude samo Pravoslavna

Na pitanje da li DPS snosi dio odgovornosti za ovakvo jačanje SPC Đukanović je kazao da je "nemoguće izuzeti se od odgovornosti za ovakav kuršlus koji se događao uoči i nakon izbora"

82433 pregleda 1552 reakcija 271 komentar(a)
Đukanović, Foto: BETAPHOTO
Đukanović, Foto: BETAPHOTO

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da Demokratska partija socijalista (DPS) snosi dio odgovornosti za jačanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori ali da se to nije događalo slučajno već je imalo svoju predistoriju.

U intervjuu agenciji Beta Đukanović je rekao da se Srbija vratila politici iz 90-ih da "tobože štiteći pravo ugroženih Srba u regionu zapravo ugrožava suverenitet susjednih država" u čemu "značajnu ulogu ima SPC".

Na pitanje da li DPS snosi dio odgovornosti za ovakvo jačanje SPC Đukanović je kazao da je "nemoguće izuzeti se od odgovornosti za ovakav kuršlus koji se događao uoči i nakon izbora".

Đukanović je rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da "ta ideja na startu nije bila odbačena".

U tom smislu, ukazao je Đukanović, nakon referenduma 2006. formiran je Episkopski savjet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se "smatralo kao odličan korak".

"Odmah nakon nezavisnosti, tokom razgovora sa Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja, predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podjela", kazao je on.

Kako dodaje, dali su izvjesno vrijeme "jednoj takvoj potencijalnoj evoluciji".

"Ta ideja tada nije odbijena. Ona nije od samog starta odbačena kao ideja. Taj proces komunikacije između SPC i države u jednom periodu nakon nezavisnosti je tekao dosta primjereno. Međutim, dalji razvoj političkih događaja u Srbiji, regionu i na globalnoj sceni je doveo do zaoštravanja koja su se ispoljila prije svega zbog obnove velikodržavnih ideja", kazao je Đukanović.

On je rekao da se u "zadnjih godinu, dvije, Srbija vratila svojoj politici iz 90-ih da tobože štiteći pravo ugroženih Srba u regionu zapravo ugrožava suverenitet susjednih država i na taj način nedvosmisleno ali prividno kamuflirano najavljuje svoju ideju obnove velike Srbije" kao i da u tome "značajnu ulogu ima SPC".

Đukanović je rekao da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti prije ili kasnije dio pravnog pokreta Crne Gore, ali i dodao da ga je trebalo ranije usvojiti.

Zakon je usvojen prošle godine u decembru i predviđao je da se imovina za koju crkva nema dokaza o vlasništvu vrati državi. SPC je zbog toga organizovala litije koju su trajale mjesecima i na kojima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi.

Nova vlada Crne Gore najavljuje da će prvi korak biti izmjena zakona.

"Da, nije bilo optimalno vrijeme prošle godine u decembru. Učinjenom poslu nema mane, tada je bila procjena da se, iako je kasno, mora ići sa usvjanjem tog zakona, da se ne sme čekati više od pet godina od kada smo krenuli u tu priču, a podsjetiću vas da se u usvajanje tog zakona krenulo 2014. godine. I sve to je doprinijelo stvaranju jedne ovakve atmosfere koja je dovela do ovakvog izbornog ishoda" rekao je on.

Đukanović je rekao da je prepisivanje sporne imovine počelo prije 90-ih godina, ali i da ga je bilo za vrijeme njegove vladavine.

"Živim za dan kada će se ustanoviti kako se to dogodilo, ko je iz crkvenih a ko iz državnih organa odgovoran za to i živim za dan kada će biti privedeni licu pravde", kazao je on.

Kako je dodao, mitropolit Amfilohije niti bilo ko drugi ga nije pobijedio na ovim izborima iako je "čuo takve komentare od onih ljudi ništa ne rade za 30 godina nego priželjkuju njegov poraz".

"Ne treba fatalistički zaključiti da je sada vrijeme da samo na zgarištu ustanovljavamo nečiju odgovornost. Nema zgarišta. Pa ne bilo nas ako nismo u stanju da odbranimo crnogorsku nezavisnost. Ne bilo nas. A ima nas. Ima 40 poslanika u crnogorskom parlamentu koji su nepokolebljivo odlučni da to brane. Ne bilo nas ako nismo u stanju da sa tom snagom nastavimo put ka evropskom sistemu vrijednosti. Ne treba očajavati nego treba realno gledati na stvari. Život je prepun uspona i padova. Nije problem pasti. Problem je ne ustati", rekao je Djukanović.

Na pitanje zašto nije otišao na sahranu mitroplita Amfilohija, sa kojim je decenijama imao komplikovane odnose ali i susrete, on je rekao da je smatrao da je "primjeren odnos" da pošalje telegram SPC, njenom sveštenstvu i vjernicima.

"Nisam bio objektivno spriječen, nego je to bila moja procjena mjere odnosa prema tom činu" kazao je Đukanović u intervjuu agenciji Beta.

Preporučujemo za Vas