Bojović: Bratić da se odupre pritiscima i povrati srpskom jeziku i kulturi mjesto koje im pripada

On je kazao da u DNP-u očekuju od Bratić da se odupre svim pritiscima „i povrati srpskom jeziku, književnicima, kulturi i ćirilici mjesto koje im pripada u obrazovnom sistemu, kulturnom životu i medijskoj sferi“

10963 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Bojović, Foto: Privatna arhiva
Bojović, Foto: Privatna arhiva

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić treba da se odupre svim pritiscima i povrati srpskom jeziku i kulturi mjesto koje im pripada u obrazovnom sistemu, kazao je član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović.

On je rekao da DNP ohrabruje Bratić i očekuje od nje da, kako je naveo, ne pristane na uslovljavanja Građanskog pokreta URA.

„Sa kojima se, kako vidimo, već suočava, počev od nametanja kadrovske politike koja bi trebalo da se vodi u njenom ministarstvu i određivanja njenih najbližih saradnika“, naveo je Bojović.

On je kazao da u DNP-u očekuju od Bratić da se odupre svim pritiscima „i povrati srpskom jeziku, književnicima, kulturi i ćirilici mjesto koje im pripada u obrazovnom sistemu, kulturnom životu i medijskoj sferi“.

„Prije svega u cilju eliminisanja drastične diskriminacije i demontiranja projekta zatiranja srpskog identiteta koji jeste identitet državotvornog naroda u Crnoj Gori“, naveo je Bojović.

On je rekao da vjeruje da je bar akademska javnost upoznata sa djelom „Noć dugih makaza“, čiji je autor, kako je naveo, jedan od najuglednijih, a otpuštenih nikšićkih profesora Veselin Matović.

„A koja do detalja prikazuje ideološki motivisan projekat diskriminacije i asimilacije srpskog naroda u obrazovnom sistemu i kulturnom životu Crne Gore koji je godinama sprovodila bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS)“, naveo je Bojović.

On je kazao da očekuje da ta studija posluži kao priručnik i otrežnjujuća opomena novoj vlasti, od koje građani očekuju politiku diskontinuiteta u odnosu na vlast DPS-a i eliminisanje diskriminacije.

„Neophodno je u nastavnom programu u školama, ali i u sferi kulturnog života i medija, obezbijediti mjesto koje pripada i kakvo zaslužuju veliki pisci i pjesnici koji su izbačeni iz udžbenika od bivšeg režima kao što su Sveti Sava, Petar Drugi Petrović Njegoš, Kralj Nikola Prvi Petrović, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Meša Selimović“, rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, izbacivanje tih i mnogih drugih znamenitih pisaca i pjesnika iz obrazovnog sistema i kulturnog života Crne Gore pričinjava teško nadoknadivu štetu i u vrijednosnom i u svakom drugom smislu za generacije koje stasavaju i školuju se u ovoj državi.

Kako je kazao, građani koji su glasali za promjene vjeruju da u novoj Vladi niko i ne pomišlja da održava antisrpske ideološke tekovine i praksu bivšeg režima.

"Jer bi to značilo održavanje sistema diskriminacije i degradacije temeljnih duhovnih vrijednosti na kojima počiva tradicionalna Crna Gora i na kojima treba da počiva u budućnosti kao država svih njenih građana“, zaključio je Bojović.

Bonus video: