Ibrahimović predložio da manjine imaju jednog potpredsjednika Skupštine

Demokrate predložile da poslanici manjinske partije mogu da formiraju svoj klub sa dva poslanika

22464 pregleda 84 reakcija 86 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je na sjednici radne grupe za izmjenu poslovnika Skupštine predložio da manjine imaju jednog potpredsjednika Skupštine.

On je za "Vijesti" objasnio da bi to značilo da bi manjinske partije u Skupštini, koje imaju najviše poslanika trebalo da dobiju to mjesto. To bi u ovom slučaju značilo da ako se prijedlog usvoji BS će dobiti mjesto potpredsjednika iz reda manjinskih naroda.

"To bi trebalo važi ne samo u ovom mandatu, nego na duži period, čime bi se podstakao takmičarski duh manjinskih partija na izborima", kazao je Ibrahimović.

On je dodao da je dobra praksa crnogorskog parlamenta u prethodnim mandatima bila da je jedno mjesto potpredsjednika uglavnom zauzimao poslanik iz manjinskih naroda.

"Crna Gora je bila svijetli primjer, uvijek smo imali potpredsjednika koji dolazi iz manjinskih naroda i to kada nisu imali države regiona. Sada države regiona u parlamentu imaju predstavnika manjina na čelnim mjestima, dok u našem parlamentu postoji šansa da ga ne bude. To bi značilo korak unazad za crnogorsku demokratiju", kazao je Ibrahimović.

Istakao je da bi imanovanje potpredsjednika iz manjinskih naroda bio korak naprijed, "jer su manjine kao dio društvenog i političkog bića dali nemerljiv doprnos demokratiji i nezavisnosti Crne Gore".

Ibrahimović je dodao da je sjednica radne grupe za izmjenu poslovnika Skupština protekla u veoma kontruktivnoj atmosferi i da se stekao utisak da su svi na jednoj strani.

"Vjerujem da ćemo odgovoriti zadatku i razlogu da mijenjamo poslovnik, jer se pokazalo da ima dosta nedostatka. Želimo da se jača kontrolna funkcija Skupštine i dijalog u parlamentu. Želimo i da se omogući afiramativna akcija za bolje predstavljanje manjnina u parlamentu", istakao je Ibrahimović.

On je dodao i da su Demokrate predložile da poslanici manjinskih partija mogu da formiraju svoj klub sa dva poslanika.

Bonus video: