URA: Za Nikčevićku Rajnke persona non grata, za novinarstvo Nikčevićka novinarka non grata

"Nikčević kao individualka ima pravo i slobodu na sopstveno tumačenje društvenih zbivanja, ali kao novinarka Javnog servisa, koji finansiraju svi građani Crne Gore, nema luksuz da plasira neprovjerene informacije i lična ubjeđenja, na uštrb em novinarske etike em prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani", saopšteno je iz URE

13124 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

"U sinoćnjoj Teleskopiji, emisiji čija je autorka novinarka Radio televizije Crne Gore (RTCG) Tamara Nikčević, pokazan je sav neprofesionalizam Javnog servisa i potvrđeno ono što javnost odavno zna – da na njemu rade mahom politički ostrašćeni novinari, čiji je egzaktan primjer Nikčevićka“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali iz ove partije, Nikčević je napravila međunarodni diplomatski skandal.

"Tamara Nikčević kao individualka ima pravo i slobodu na sopstveno tumačenje društvenih zbivanja, ali kao novinarka Javnog servisa, koji finansiraju svi građani Crne Gore, nema luksuz da, preko istog, plasira neprovjerene informacije i lična ubjeđenja, na uštrb em novinarske etike em prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani. Kontinuirano, ali naročito u sinoćnjoj Teleskopiji, Nikčević je demonstrirala da, ako je za nju ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke persona non grata, onda je ona, za novinarsku profesiju, novinarka non grata“, kazali su iz URE.

Iz URE su još istakli da bi odgovorno rukovodstvo RTCG-a, zbog svih skandala koji su prethodnih mjeseci i godina potresali Javni servis, odavno dalo ostavke na funkcije.

"No, očigledno je da sadašnji rukovodioci ne osjećaju ni trunku odgovornosti zbog svih laži, manipulacija i dovođenja u zabludu građana Crne Gore, što dovoljno govori o njihovom profesionalnom i ličnom kredibilitetu“, naveli su iz URE.

Iz te partije su istakli da su bezbroj puta do sada ukazivali na to da mora doći do reformi na Javnom servisu.

"Javni servis mora biti transformisan u istinski javni servis svih građana, medij koji će služiti kao orjentir profesionalnog novinarstva u društvu i koji neće biti pod unutrašnjim ili spoljašnim uticajem bilo kog moćnika“.

Iz URE su pozvali novu Vladu Crne Gore, Skupštinu i druge nadležne organe da stvore neophodne preduslove za sve navedeno.

"To je jedini način da dobijemo istinski, objektivni Javni servis koji će zaista biti u službi svih građana Crne Gore“, zaključuju iz URE.

Bonus video: