Sve veće pukotine u lokalnoj vlasti

Ulcinjski odbornici usvojili rebalans budžeta, Forca protiv

„Povucite rebalans, jer svi znamo da ne može biti realizovan“, poručio je predsjednik Force Nazif Cungu

10309 pregleda 1 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović

Odbornici ulcinjskog parlamenta usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu, koji je planiran na iznos 9,28 miliona eura, što je za 4,73 miliona manje od prvobinog plana prihoda i rashoda. Rebalans je usvojen tijesnom većinom jer za predlog nijesu glasali odbornici Force iz vladajuće koalicije.

Za predloženi plan glasalo je ukupno 17 odbornika od ukupno 33 koliko broji ulcinjski parlament iako vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), u lokalnom parlamentu ima čak 30 mandata. Protiv je bilo deset odbornika, dok je jedan bio uzdržan.

Osim DPS i Force, na vlasti u Ulcinju su i Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Socijaldemokrate i Bošnjačka partija.

Odbornici Force ukazali su da je bilo nepotrebno prekoračenje zakonskih rokova za podnošenje završnog računa za 2019, rebalansa budžeta za 2020. kao i budžeta za 2021.

Ocijenili su i „da na osnovu podataka, koji nijesu potpuni, Opštinu Ulcinj očekuje katastrofalni period sa budžetskim sredstvima.

Takođe, u Forci tvrde da je budžet od oko 14 miliona eura, tri nedjelje prije Nove godine, realizovan tek 50 odsto i pitaju se kako će izvršna vlast za tako kratko vrijeme nadomjestiti nedostajućih 2,3 miliona eura.

„Povucite rebalans, jer svi znamo da ne može biti realizovan“, poručio je predsjednik Force Nazif Cungu.

U obrazloženju usvojenog predloga odluke o izmjenama i dopunama odluke o budžetu za 2020, kao osnovni razlog za umanjenje, navodi se slabije ostvarenje kako sopstvenih tako i ustupljenih prihoda usljed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Rebalansom, tekući izdaci su planirani na iznos od 3,27 miliona eura i niži su za 1,26 eura u odnosu na plan. Najveće umanjenje odnosi se na transfer institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru dok su izdaci za bruto zarade i doprinose manji za skoro 10 odsto.

Kapitalni izdaci manji su za 3,93 miliona eura i izmjenama i dopunama plana, sa projektovanih 6,32 miliona eura svedeni su na 2,39 miliona eura. U obrazloženju se ističe da je zbog novonastalih okolnosti odložena izgradnja odvojenih kanalizacionih sistema za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda u naseljima Kodre, Totoši, Bijela Gora i Bratica.

Navodi se i da sredstva od KFW banke za realizaciju projekta poboljšanja vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda, neće biti povučena u planiranom iznosu.

U obrazloženju predloga, koji je zavrijedio zeleno svijetlo Ministarstva finansija, konstatuje se da u planiranim primicima najveće učešće imaju transferi od Egalizacionog fonda dok u strukturi planiranih izdataka, dominiraju otplate dugova.

Kruče će dobiti vodu iz Regionalnog vodovoda

Skupština je usvojila i odluku o priključenju naselja Kruče na Regionalni vodovod i izgradnji fabrike otpadnih voda za Ulcinj i Bar za to područje. Tim povodom odbornicima se obratio i direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

Preporučujemo za Vas