Bečić: Ostajemo dosljedni svom spoljnopolitičkom opredjeljenju

Predsjednik Skupštine je, ističući da je EU dokazani prijatelj Crne Gore, zahvalio na kontinuiranoj posvećenosti i izrazio uvjerenje da će dobri odnosi biti nastavljeni i tokom novog saziva parlamenta

5201 pregleda 73 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj, pozdravio je spoljnopolitičko opredjeljenje nove vladajuće većine i naglasio da Crna Gora i Evropska unija moraju zajedno da rade, kako bi EU otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkanog, naročito za Crnu Goru.

To je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, nakon jučerašnjeg virtuelnog sastanka sa Boreljom, na kojem su učestvovali predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Borelj je, kako je saopšteno iz parlamenta, kazao da integracije Crne Gore u Evropsku uniju ostaju visoko na listi prioriteta i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora uskladila spoljnu politiku sa EU. Obraćajući se učesnicima, ponovio je da u Evropskoj uniji postoji veliko raspoloženje da Crna Gora bude dio evropske zajednice, te da je u postizanju tog cilja neophodno napraviti reforme u oblasti vladavine prava.

Ovom prilikom, kako navode iz parlamenta, on je istakao da je ovo njegov prvi susret sa liderima novog saziva crnogorske skupštine i nove vlade i izrazio očekivanje da će doći do što skorije zajedničke posjete crnogorskih lidera Briselu.

Borelj
Boreljfoto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, ističući da je Evropska unija dokazani prijatelj Crne Gore, zahvalio na kontinuiranoj posvećenosti i izrazio uvjerenje da će dobri odnosi biti nastavljeni i tokom novog saziva parlamenta. U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora ostaje dosljedna svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Bečić je, dodaje se, upoznao potpredsjednika EK sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Skupštine je ocijenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da poruke iz Sporazuma tri koalicije pokazuju da Crna Gora ostaje dosljedna svom strateškom spoljnopolitičkom opredjeljenju. „Naš put je prozapadni, proevropski, prograđanski“, zaključio je Bečić.

Sastanak je, kako navode iz Skupštine, bio prilika da Bečić pozove visokog predstavnika Borelja da posjeti Crnu Goru, "najljepšu zemlju na svijetu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi".

Premijer Krivokapić je, kako je saopšteno iz Skupštine, iskazao izrazito zadovoljstvo prilikom da razgovara sa visokim predstavnikom EU, kao i izraženom željom za susretom u Crnoj Gori.

"Premijer Krivokapić je uvjerio gospodina Borelja da će Vlada na čijem je čelu biti dosljedna u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza na putu integracija u Evropsku uniju. Takođe, ukazano je na važnost intenzivne komunikacije i podrške u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, sa ciljem potpunog uspostavljanja vladavine prava, slobode medija, demokratizacije i stvaranja građanskog društva", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, "govoreći o slobodoljubivosti naroda Crne Gore", kako navode iz Skupštine, istakao značaj trenutka u kome je "formiranjem meritokratske Vlade ostvaren početak direktne demokratije u Crnoj Gori".

"Nadajući se da će se uskoro ukazati prilika za posjetu, uprkos uslovima pandemije, Premijer je uputio poziv Nj. E. Žozepu Borelju da upozna gostoprimstvo našeg naroda, prirodne ljepote zemlje i evropske vrijednosti crnogorskog društva", zaključuje se u saopštenju.

Sastankom je moderirala ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Bonus video: