Radulović sa Veberom: Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU

"Crna Gora je snažno posvećena implementaciji obaveza koje prostiču iz članstva u Alijansi, kao i ispunjavanju kriterijuma u okviru EU pregovaračkog procesa“ saopštio je Radulović

4509 pregleda 2 komentar(a)
Radulović i Veber, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović i Veber, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke Robertom Veberom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da su Crna Gora i SR Njemačka primjer dobrih međudržavnih odnosa koje karakteriše sadržajnost i otvorena komunikacija na svim poljima, kao i intenzivan politički dijalog.

"Na toj liniji, dodao je da su prijateljski bilateralni odnosi potvrđeni i kroz aspekat suočavanja sa posljedicama globalne pandemije, kroz podršku koju je SR Njemačka uputila našoj državi", kazao je Radulović, saopšteno je iz ministarstva.

On se, kako je saopšteno, zahvalio sagovorniku na njemačkoj kontinuiranoj pomoći u ostvarenju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO-u i u procesu pristupanja EU.

"Crna Gora je snažno posvećena implementaciji obaveza koje prostiču iz članstva u Alijansi, kao i ispunjavanju kriterijuma u okviru EU pregovaračkog procesa“ saopštio je Radulović.

On je kako je saopšteno, istakao da je cilj nove crnogorske administracije ubrzavanje pretpristupnih pregovora sa EU, posebno u poglavljima 23 i 24.

Dodaje se i da je Radulović čestitao Njemačkoj na uspješnom predsjedavanju Evropskom unijom, tokom kojeg se, pored trenutnih izazova vezanih za globalnu pandemiju, snažno podržava proces proširenja.

"U tom kontekstu poručio da je Crna Gora, kao zreo i kredibilan saveznik, prihvatila novi pristup u pregovoračkom procesu, te time pokazala spremnost da, kroz intenziviranje dijaloga sa državama članicama, unapređuje svoju poziciju", saopšteno je iz ministarstva.

Dodaje se da je Radulović posebno naglasio značaj ekonomske diplomatije, te na toj liniji najavio dinamičniji pristup u radu diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore. Dodao je da bi u tom kontekstu iskustvo i ekspertiza SR Njemačke bilo od velikog značaja.

Veber se, kako je saopšteno, zahvalio Raduloviću na prijemu, poželivši mu uspješan mandat.

"On je izrazio nadu da će nova Vlada još dinamičnije pristupiti procesu pridruživanja naše države u EU, podsjetivši da SR Njemačka podržava sve zemlje kandidate za članstvo u regionu Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, sa jasnom vizijom i uvjerenjem da ovaj region pripada evropskoj porodici", kaže se u saopštenju.

U tom pogledu, Veber je, kako ej saopšteno, ocijenio da Crna Gora predstavlja primjer predanog i odgovornog kandidata u procesu evropske integracije.

"On je takođe istakao da su poruke nove Vlade u pogledu nastavka postojećeg vanjskopolitičkog pravca Crne Gore izuzetno ohrabrujuće a sagovornici su dogovorili nastavak intenzivne i otvorene komunikacije na institucionalnom i političkom nivou", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: