Bojović: Krivokapić prije posjete Briselu da povuče odluku o protjerivanju Božovića

Funkcioner DF-a je ocijenio da je odluka doskorašnje vlasti o protjerivanju Božovića „par ekselans“ politički, a ne pravi akt

13334 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Bojović, Foto: Privatna arhiva
Bojović, Foto: Privatna arhiva

Član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da prije posjete Briselu "uvaži stav Evropske unije" i povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Bojović je ocijenio da je odluka doskorašnje vlasti o protjerivanju Božovića „par ekselans“ politički, a ne pravi akt, te da je ona protivna ne samo diplomatskoj praksi, "već je prije svega i iznad svega protivna evropskoj praksi i evropskim vrijednostima."

Odluka je, dodaje Bojović, protivna i politici dobrosusjedske saradnje koja stoji kao preduslov za evropsku budućnost Crne Gore, pa se postavlja pitanje - kako Crna Gora planira da gradi i razvija dobre odnose sa Srbijom, ako ne povuče odluku o protjerivanju ambasadora koju je donijela bivša vlast.

"Ne postoje pravne prepreke, niti smetnje da se ova odluka povuče. Pozivanje na rok od 72 časa, nakon kojeg se navodno ne može povući odluka o protjerivanju ambasadora, je pozivanje na nešto što ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore, ovaj rok se ne tiče agremana i ne poznaje ga Bečka konvencija", kazao je Bojović.

Imajući u vidu da Srbija nije opozvala svog ambasadora, dodaje on, Vladimir Božović je i dalje za tu državu njen ambasador u Crnoj Gori.

"Polazeći od toga da Republika Srbija još uvijek nije opozvala svog ambasadora i pored uručene note od strane tehničkog ministra Srđana Darmanovića o protjerivanju, niti je predložila novog ambasadora, ovo je jedina situacija u kojoj predsjednik Crne Gore nema nikakva ovlašćenja. To znači da nova vlada Crne Gore može odmah da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije, bez saglasnosti Mila Đukanovića. Upravo netačnom tvrdnjom o isteku agremana i navodnom potrebom da Đukanović rješava ovo pitanje (iako njegovog potpisa nema na noti MVP) DPS u stvari želi da Srbija narednih 6-9 mjeseci nema ambasadora u Crnoj Gori (koliko je potrebno da se odredi, imenuje, dobije agreman i prođe pripreme novi ambasador) i na taj način veže ruke novoj vladi i spriječi je da normalizuje odnose za najznačajnijim susjedom", navodi Bojović.

Ako se ne povuče odluka o protjerivanju ambasadora Srbije, funkcioner DF-a smatra da će najveću štetu će imati Crna Gora kojoj je, kako je kazao, od najvišeg značaja da razvija najbolju moguću saradnju i ima najbolje dobrosusjedske odnose sa državama regiona u svim oblastima, a posebno u pogledu ekonomske saradnje.

"Imajući u vidu da je premijer Zdravko Krivokapić izabrao Brisel kao prvu međunarodnu adresu koju će zvanično posjetiti, od posebnog je značaja to što je Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Verhelji saopštio jasnu poruku i stav da Crna Gora treba da postupi po ugledu na državu Srbiju i povuče odluku o protjerivanju ambasadora Vladimira Božovića. Ključni evropski zvaničnik koji se bavi napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija saopštio je nedvosmislen stav Evropske unije povodom protjerivanja ambasadora Srbije iz Crne Gore. Zbog toga očekujemo od premijera Krivokapića da prije same posjete Briselu, zajedno sa novim ministrom vanjskih poslova, povuče odluku o protjerivanju ambasadora i na taj način poruči da Crna Gora uvažava stav Evropske komisije i želi da gradi najbolje odnose sa susjedima. Protivljenje jasnom stavu najvažnijeg evropskog zvaničnika za politiku proširenja samo bi moglo da dodatno uspori i oteža dalji tok evropskih integracija Crne Gore i njenu evropsku perspektivu", zaključuje Bojović.

Bonus video: