Radulović sa Maslenikovim: Ključne oblasti za saradnju turizam, ekonomija i obrazovanje

"Šef diplomatije je kazao da su tokom pandemije COVID-19, Crna Gora i Rusija pokazale da mogu uspješno sarađivati, o čemu svjedoči repatrijacija državljana dvije države", navodi se u saopštenju MVP

6142 pregleda 2 komentar(a)
Radulović sa Maslenkovim, Foto: gov.me
Radulović sa Maslenkovim, Foto: gov.me

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović kazao je da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - savezništvu u NATO, bržoj evropskoj integraciji i dobrosusjedskoj saradnji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović se danas sastao sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislavom Maslenikovim.

Kako je saopšteno, Radulović je zahvalio na čestitkama povodom stupanja na dužnost i pismu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, "što predstavlja gest u pravcu unapređivanja odnosa dvije države".

Govoreći o bilateralnim odnosima, Radulović je, kako je saopšteno, ocijenio da relacije Crne Gore i Ruske Federacije trenutno ne odgovaraju duhu vjekovnih, tradicionalnih i prijateljskih veza, te iskazao uvjerenje da ima prostora za saradnju bez obzira na različite pozicije na geopolitičkom planu, u oblastima koje se ne kose sa principima i ciljevima naše vanjske politike.

"Šef diplomatije je kazao da su tokom pandemije COVID-19, Crna Gora i Rusija pokazale da mogu uspješno sarađivati, o čemu svjedoči repatrijacija državljana dvije države", navodi se u saopštenju MVP .

Maslenikov je, kako dodaju, kazao da je potrebno zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, te da su ključne oblasti za saradnju turizam, ekonomija i obrazovanje.

"Na toj liniji, izrazio je očekivanje da će, zbog široke primjene vakcine u Rusiji, epidemiološki uslovi naredne godine biti povoljniji, te da će omogućiti dolazak velikog broja ruskih turista u Crnu Goru i naglasio je da će u domenu obrazovanja Ruska Federacija nastaviti da stipendira crnogorske studente", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je zaključeno, zajednički je pozdravljena saradnja na multilateralnom planu kroz međusobnu podršku kandidaturama u međunarodnim organizacijama, te dogovoren nastavak komunikacije na tom planu.

Bonus video: