Tvrde da Đukanović stoji iza Singapuraca, Papan: Šef DPS gradi Kraljičinu plažu i stambenu zgradu u Pržnu

"Bespotrebno je pričati o tome da li je potreban parking, ali je pitanje samo načina. Sve je počelo kada su Milo Đukanović i njegov brat kao momci došli da se okupaju na Kraljičinoj plaž", rekao je predsjednik SO Budva Krsto Radović

27738 pregleda 23 reakcija 20 komentar(a)
Papan na sjednici, Foto: Printscreen
Papan na sjednici, Foto: Printscreen

Skupština opštine (SO) Budva večeras je u nastavku zasijedanja raspravljala o odluci o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju 2.534 kvadrata zemlje u Miločerskom parku kako bi se napravio parking.

Odluku je predložio klub odbornika Demokratske Crne Gore, a rasprava je prekinuta u 18 časova i biće nastavljena u utorak.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović obrazložio je predlog kluba odbornika Demokrata, kojim je predviđeno utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju parcele u vlasnistvu firme "Sveti Stefan Hoteli AD" ( nastale restruktuiranjem HG "Budvanska rivijera") koju je zakupila kompanija "Adriatic properties".

On je naglasio da je riječ o parceli od 2.536 kvadrata iza kapije u Miločerskom parku gdje je planskim dokumentom predviđeno parkiralište.

"Bespotrebno je pričati o tome da li je potreban parking, ali je pitanje samo načina. Sve je počelo kada su Milo Đukanović i njegov brat kao momci došli da se okupaju na Kraljičinoj plaži. Oni su od tada počeli da maštaju kako će kada postanu premijeri da nam uzmu sve. Onda se pojavio Gazda Jezda. Mogu vam reći da je za nas u Pržnu više uradio taj Jezda, nego ovaj "brend" koji je poslije došao. Sve se poslije radilo da porodica Đukanović preko raznih Singapuraca postane vlasnik", istakao je Radović.

On je kazao da je prioritet da se promjenom vlasti sačuva Miločerski park.

Odbornica Pokreta za promjene (PzP) Nataša Mitrović je podsjetila da je i Mjesna zajednica podnijela zahtjev za rješavanje parking prostora.

"Vidim da kompaniji "Adriatic properties" smeta da se utvrdi javni interes i da se iznađe rjesenje za parking, a ne smeta im da grade hiljade kvadrata nelegalno”, kazala je ona.

Vido Markićević iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da se mora vidjeti da se ne uđe u neki spor i pravno razriješiti cijelu situaciju.

"Mi smo da se riješi pitanje parkinga", kazao je Markićević.

Pozdravljajući odluku o ministra ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića da zaustavi radove na gradnji hotela "Kraljičina plaža" i apartmana za tržište, Krsto Rađenović, odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da je kralj Aleksandar birao pozicije za ljetnjikovac.

"Jedna je bila Lučice, a druga Miločerski park. Ako ste legalisti, morate vratiti zemlju Karađorđevićima. Tito je počeo nije dočekao, Milo je počeo nije dočekao”, kazao je Rađenović i zamilio da reaguje predsjednik parlamenta jer je prekidan od strane opozicije.

Uvjeren je da će započeta zgrada biti porušena.

Blažo Rađenović, odbornik Građanskog pokreta URA naglasio je da ta parcela iako se u katastru vodi na "Sveti Stefan Hoteli", u stvari opštinska.

"Insistiramo da se bavimo problemom imovine HG "Budvanska rivijera koja je bila opštinska i koja je volšebno prešla na Vladu", kazao je Rađenović.

Vlado Papan, odbornik Demokratskog fronta (DF) upitao je DPS da li ih je sramota što se ne mogu djeca kupati na Kraljičinoj plaži.

"Vaš šef partije pravi taj hotel i zgradu sa stanovima koje će prodati. Vi ste izglasali da se pravi stambeni objekat", kazao je Papan.

Marko Marković (Demokratska Crna Gora) podsjetio je da su ranije podnijeli krivičnu prijavu protiv glavnog državnog arhitekte i zaposlenih u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) koji su odobrili gradnju Kraljičine plaže.

"Kada se uspostave nove institucije, ponovo ćemo predati", kazao je Marković.

Luka Liješević (Prava Crna Gora) rekao je da su "crnogorski serdari išli u Singapur kako bi izdali Sveti Stefan na 40 godina".

"Da li su se za ovo zalagali doajeni crnogorskog turizma da se niihova djeca ne mogu kupati na tim plažama", naglasio je Liješević.

Mijomir Pejović (Demokrate) istakao je da je uništavanje počelo davanjem u zakup Svetog Stefana i sada poslije 13 godina su se stekli uslovi za novi početak, da Vlada krene u snažnu akciju zaštite Miločerskog parka.

"Ovo što je ministar danas uradio moramo svi pozdraviti. A Branimir Gvozdenović je produžena ruka (Mila) Đukanovića koji je direktno involviran u gradnju u Miločerskom parku. Očekujem da će nadležne službe stvoriti sve uslove kako bi do početka sezone imali parking na Pržnu”, naglasio je Pejović.

Bonus video: