Radulović: Intencija Vlade da postignemo internu spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja do 2024. godine

"Članstvo u EU predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj. Već neko vrijeme u tom kontekstu stagniramo i sada to moramo promijeniti“, naglasio je Radulović

9754 pregleda 0 komentar(a)
Radulović na forumu, Foto: gov.me
Radulović na forumu, Foto: gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović istakao da će fundamentalni vektori vanjske politike nove crnogorske Vlade biti dobrosusjedski odnosi, evropska integracija i posvećenost transatlantskim odnosima, te da, u tom smislu, neće biti strateških promjena u djelovanju na međunarodnoj sceni.

On je učestvovao danas na To Be Secure Forumu, na panelu koji je razmatrao pitanja budućnosti Zapadnog Balkana nakon COVID-19 pandemije.

"Članstvo u EU predstavlja prioritetni vanjskopolitički cilj. Već neko vrijeme u tom kontekstu stagniramo i sada to moramo promijeniti“, naglasio je Radulović i dodao da će u narednom periodu unijeti novu energiju u integracioni proces s ciljem bržeg učlanjenja u Uniju.

Radulović je dodao da je intencija Vlade da postignu internu spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja do 2024. godine, što nas može dovesti u situaciju da očekujemo punopravno članstvo 2025. ili 2026. godine, te će stoga, kako je saopšteno, u narednom periodu poseban akcenat biti na reformskom procesu i ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Radulović je istakao da je Evropska unija bila od velike pomoći državama Zapadnog Balkana tokom pandemije COVID-19, te da to predstavlja najbolju potvrdu evropske posvećenosti Regionu.

"Istakao je da je tokom hrvatskog predsjedavanja politika proširenja zauzimala visoko mjesto na evropskoj agendi, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ubrzane evropske integracije svih država Regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Evropska perspektiva je snažan kohezivni faktor i zajednička vizija svih u Regionu, stoga moramo raditi zajedno i sarađivati još i više u pravcu dijeljenja iskustva i pružanja političke i ekspertske pomoći“, naglasio je Radulović.

Ponovio je da NATO ostaje jedan od stubova vanjske politike i Crna Gora će, kako je saopšteno, "kao kredibilan saveznik, nastaviti da ispunjava obaveze koje proizilaze iz našeg članstva, kao što je, uostalom, i konstatovano od strane premijera Zdravka Krivokapića".

U zaključku senavodi da su na panelu, takođe, govorili specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i drugih zapadnobalkanskih regionalnih problema Miroslav Lajčak, državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslvoa Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić i gostujući profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzej.

Bonus video: