Kusovac im odobrio kredite, naplatili se preko izvršitelja

Zaposleni u Opštini, kojima je bivša vlast u februaru dodijelila ultrapovoljne kredite, do novca došli preko suda tek u septembru, među njima i zastupnica imovinsko-pravnih interesa Opštine Slađana Drakulović

14115 pregleda 5 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Šestoro zaposlenih u Opštini Tivat kojima je bivša DPS-SD-HGI lokalna uprava tog grada u februaru dodijelila ultrapovoljne kredite “za poboljšanje uslova stanovanja“, do tog novca su došli tek u septembru i to uz pomoć javnog izvršitelja.

To je juče potvrdio “Vijestima“ jedan od dobitnika kredita Božidar Uskoković, istakavši da govori i u ime svih ostalih radnika Opštine kojima je Komisija za rješavanje stambenih pitanja službenika i namještenika Opštine Tivat u posljednjoj raspodjeli, dodijelila novac uz gradskog budžeta.

Prema podacima Sekretarijata za finansije Jovani Đukanović, sekretarici bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca, u februaru je, neposredno pred lokalne izbore koji je u Tivtu trebalo da budu održani 5. aprila, ali su odloženi zbog korone, odobren iznos od 4.881 eura Boru Radnjiću - vatrogascu u Službi zaštite i spašavanja odobren je iznos od 5.236, Slađani Drakulović, zastupnici imovinsko-pravnih interesa Opštine, 4.931, dok je Uskokoviću, vatrogascu-vođi smjene u SZS, odobren iznos od 5.872 eura.

Inspektoru II za lokalne puteve Rajku Samardžiću odobren je iznos od 4.499 eura, dok je Saneli Fičer, samostalnoj savjetnici III za operativne poslove i preventivne aktivnosti u SZS odobreno 4.575 eura.

“Iako smo potpuno legalno i i zakonito, uz ispunjavanje svih uslova predviđenih opštinskom Odlukom o rješavanju stambenih potreba službenika i namještenika i uz priloženu potpunu dokumnetaciju, dobili kredite na koje smo imali pravo, mi mjesecima nismo mogli doći do tog novca.

Na kraju smo iznose koji su nam dodijeljeni naplatili tek na ljeto, i to pravno-sudskim putem i angažovanjem javnog izvršitelja koji je blokirao račun Opštine i sa njega skinuo novac koji nam pripada”, kazao je Uskoković.

Njemu i još petorici radnika Opštine krediti “za poboljšanje uslova stanovanja” dodijeljeni su po oglasu koji je za te svrhe bivša gradska administracija predvođena Kusovcem raspisala 22. januara. Prema Odluci o rješavanju stambenih potreba službenika i namještenika krediti su dodijeljeni pod istim uslovima za sve ove službenike i podrazumijevaju rok otplate od pet godina, kamatnu stopu od dva odsto bez grejs perioda, sa rokom uplate rate do petog u mjesecu za tekući mjesec.

Odluka omogućava dobitnicima kredita i brojne povlastice kada je u pitanju umanjenje iznosa koji će oni na kraju vratiti Opštini, i to po pet odsto za svaku godinu staža i dodatnih tri procenta za svaku godinu za koju je dobitnik kredita bio obveznik plaćanja doprinosa za stambenu izgradnju, pa se ukupna obaveza vraćanja kredita može umanjiti čak i do 80 odsto.

Uskoković je kazao da su, nakon što su im krediti formalno odobreni, ali nisu isplaćeni, tražili razgovor sa Kusovcem, ali ih on nije primio, već im je preko posrednika poručio da se strpe jer Opština trenutno nema novca.

“Nismo insistirali da nam se to što nam pripada isplati na proljeće u vrijeme korone da ne bismo opterećivali Opštinu koja je tada imala niz dodatnih troškova zbog te vanredne situacije. Odlučili smo da čekamo do ljeta, ali kako novac nismo dobili ni nakon što je završen prvi talas korone i situacije se postepeno normalizovala, morali smo da sudskim putem i preko javnog izvršitelja blokiramo račun Opštine i tek u septembru naplatimo naša zakonita potraživanja”, istakao je Uskoković.

Među onima koji su tada kao privatna lica, preduzeli sudsku akciju protiv Opštine koja im je dodijelila ultrapovoljne kredite, bila je i Slađana Drakulović, zaposlena na radnom mjestu zastupnice imovinsko-pravnih interesa Opštine, pa taj primjer konflikta interesa samo dodatno akcentuje svu kontroverznost načina na koji su do sada iz javnih sredstva, bivše opštinske vlasti Tivta dijelile novac jednom broju svojih službenika.

Bivša DPS-SD-HGI vlast Tivta je, inače, ove godine za rješavanje stambenih pitanja i poboljšanje uslova stanovanja službenicima i namještenicima, kao i glavnoj administratorki Opštine Mariji Sijerković (DPS), prije predavanja uprave nad gradom aktuelnoj vlasti koalicije NP-BF-GB, isplatila ukupno 80.000 eura. To je skoro tri puta više nego što je budžetom za 2020. predviđeno izdvajanje na stavci “pozajmice i kredite pojedincima”.

Bonus video: