Leposavić: Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je pri kraju, nema diskriminacije

“Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali”, rekao je Leposavić

28169 pregleda 122 reakcija 120 komentar(a)
Leposavić, Foto: Savo Prelević
Leposavić, Foto: Savo Prelević

Nacrt izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, navodeći da je cilj izmjena da sva prava pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

On je rekao da je već razgovarao sa predstavnicima vjerskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

“Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što ne obavezuje na javnu raspravu”, kazao je Leposavić, prenosi portal RTCG.

Navodi se da su izbrisani i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

“Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali”, rekao je Leposavić.

On je kazao da su precizirani uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, navodeći da je cilj izmjena da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

“U tom smislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da predvidimo, zbog toga i postoji Zakon da bi vjerske zajednice mogle da, kad se organiziju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju”, rekao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona poslat je vjerskim zajednicama.

Leposavić je, kako se navodi, već razgovarao sa predstavnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

“Naše opredjeljenje je da, kada se usvoje ove izmjene, da se odmah organizuju, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa”, kazao je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

Bonus video: