LP: Urušavanje integriteta državne uprave zarad partijskih interesa

“Tim izmjenama su, kako kažu "liberalizovali" pristup zapošljavanju ili drugim riječima otvorili vrata za masovno namještanje svojih kadrova, kako je jutros priznala otvoreno ministarka zdravlja, i to bez ikakvog iskustva”, kazao je portparol LP-a Ammar Borančić

7250 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: LB
Liberalna partija, Foto: LB

Zakonom o državnim službenicima potpuno se urušava integritet državne uprave zarad partijskih interesa, smatraju u Liberalnoj partiji (LP).

Iz LP-a su reagovali na predlog izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji su u petak uputili u skupštinsku proceduru poslanici vlasti, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, URA i Demokrate, nazivajući ga sramotnim.

“Tim izmjenama su, kako kažu "liberalizovali" pristup zapošljavanju ili drugim riječima otvorili vrata za masovno namještanje svojih kadrova, kako je jutros priznala otvoreno ministarka zdravlja, i to bez ikakvog iskustva”, kazao je portparol LP-a Ammar Borančić.

On je rekao da su godine iskustva, staža i rad na rukovodećem položaju u određenoj oblasti, potpuno desetkovani, svedeni na minimum i više ništa ne znače.

“Štaviše, ukinut je i član koji onemogućava zapošljavanje osoba protiv kojih je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti, dakle teže krivično djelo”, naveo je Borančić.

On je kazao da rukovodioci, načelnici, najviši funkcioneri države, sada po zakonu mogu biti osobe koje su krivično gonjene, koje nemaju gotovo nikakvog prethodnog iskustva na takvom poslu, i koje nikad ničim nijesu rukovodile.

Borančić smatra da je na taj način udaren temelj za potpuno urušavanje svakog autoriteta i integriteta državne uprave za, kako je naveo, račun sitnih partijskih interesa vlasti.

“Da je sve ovo urađeno sa predumišljajem govori i obrazloženje kojim sebi prave alibi i neistinito navode da "ne postoje izvori prava Evropske unije (EU), niti potvrđene međunarodne konvencije, sa kojima je potrebno usaglasiti ovaj zakon””, rekao je Borančić.

To se, kako je kazao, navodi upravo kao alibi da se to rješenje ne bi moralo slati na usaglašavanje sa standardima EU “jer bi onda dobili jasan odgovor da je ovo neprihvatljivo”.

“Aktuelna rješenja i Zakon bivša vlast je dugo usaglašavala sa EU, posebno u pogledu angažovanja visokog rukovodećeg kadra, za koji se traže određene reference. Kad se usvoji ovakva izmjena zakona dobićemo nešto sto neće moći decenijama da se ispravi”, zaključio je Borančić.

Bonus video: