Budva: Promijenili brave, žele u opštinske stanove

Šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković podsjetio je Carevića da je uzurpacija imovine bila ustaljena praksa za vrijeme dok je gradom upravljala Demokratska partrija socijalista

19426 pregleda 8 komentar(a)
Opština da spriječi uzurpaciju, Foto: Vuk Lajović
Opština da spriječi uzurpaciju, Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate uputile su urgentan dopis gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću zatraživši od njega da spriječi urzurpaciju stanova u zgradi preko puta Opštine, gdje je po njihovim saznanjima došlo do zamjene brava.

Šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković podsjetio je Carevića da je uzurpacija imovine bila ustaljena praksa za vrijeme dok je gradom upravljala Demokratska partrija socijalista.

“U posjedu smo informacije da je u stambenom objektu u Ulici Filipa Kovačevića na katastarskoj parceli 1605/1, preko puta administrativne zgrade Opštine Budva, izvršena zamjena brava na vratima stanova koji su u vlasništvu Opštine. Poučeni negativnim iskustvom iz vremena kada je DPS upravljao Budvom i kada su nelegalna useljavanja i uzurpacije prostora u vlasništvu Opštine bila uobičajena, određeni broj nepokretnosti je i danas uzurpiran, molimo vas da svojim autoritetom provjerite i obezbijedite da se nešto slično ne dogodi i sa ovom imovinom, ali sa imovinom Opštine na drugim mjestima“, naveo je Marković u dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid.

On je podsjetio Carevića da je, ukoliko se dogodi uzurpacija, vrlo teško da se sprovede iseljenje.

“I sami znate koliko je teško sprovoditi deložaciju nelegalno useljenih osoba, pa smatramo da je pravi momenat da se promptno reaguje, naravno ukoliko je informacija o planiranom nelegalnom useljenju nepoznatih lica tačna”, naveo je Marković.

Pomoćnik Sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović kazao je da nijesu zvanično obaviješteni o eventualnom useljavanju.

“Naš sekretarijat o ovome nije obaviješten neposredno od strane organa koji su nadležni za poslove administrativnog izvršenja i eventualno iseljenje iz stambenih objekata koji su u vlasništvu Opštine, konkretno od strane Sekretarijata za komunalno-stambene poslove. Nismo dobili ni zvaničan dopis od strane organa ili lica koja su pokrenula taj postupak, već za sada imamo samo ovu posrednu i za sada neprovjerenu informaciju. Naravno, zatražićemo zvanično informaciju o tome da li je bilo neke intervencije na konkretnom stambenom objektu ili bilo kom drugom objektu u vlasništvu Opštine, posebno jer je Sekretarijat za zaštitu imovine nadležan za poslove koji se odnose na imovinska prava i ovlašćenja na državnoj imovini kojom raspolaže i koju koristi Opština Budva i njeni organi“, kazao je “Vijestima“ Zenović.

On je dodao da je Sekretarijat za zaštitu imovine dužan da vodi i evidenciju o imovini.

“Tako da moramo biti obavješteni ukoliko se sprovode bilo kakve radnje na predmetnoj imovini. Nakon što dobijemo zvaničan odgovor preduzećemo radnje shodno zakonu i nadležnostima. Veliki je problem neovlašćeno korišćenje opštinskih stanova i poslovnih objekata od strane raznih nesavjesnih držalaca i mi se zaista trudimo da evidentiramo sve takve slučajeve i pokrenemo postupke iseljenja onih koji zloupotrebljavaju imovinu Opštine. Određena lica stanove i poslovne prostore čak izdaju u zakup i tako stiču i imovinsku korist. Nažalost, u postupcima nailazimo na brojne opstrukcije od strane državnih organa, ali se nadamo da će se ta praksa ubrzo prekinuti“, zaključio je Zenović.

U postkoalicionom sporazumu, koji bi trebalo da zaključe predstavnici koalicija Marko Bato Carević - Za budućnost Budve“ i izborne liste Demokratske Crne Gore Dragan Krapović - Budva je naša nacija, jedan od prioritetnih ciljeva je uspostavljanje katastra nepokretnosti u vlasništvu Opštine.

Opštinska imovina premašuje milijardu eura

Opština Budva je vlasnik ili suvlasnik 49,4 miliona kvadrata zemlje i 64.902 kvadrata poslovno-stambenog prostora na teritoriji od Jaza do Buljarice.

To je u februaru prošle godine saopštio tadašnji potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović koji je javnosti prezentovao prvi preliminarni imovinski karton.

Crnogorska, čiji je kadar bio Bulatović, tada je bila u čvrstoj koaliciji sa Demokratskim frontom i Demokratama, i upravo je tim kojim je upravljao potpredsjednik Opštine vršio popisivanje svih nepokretnosti u vlasništvu Opštine.

Bulatović je tada “Vijestima“ kazao da je minimalna potcijenjena vrijednost popisane opštinske imovine oko 270 miliona eura, ako se kvadrat zemlje računa po šest eura, a stambeno-poslovnog prostora po 300 eura.

“Realno je da je vrijednost imovine nekoliko puta veća i premašuje milijardu eura“, ocijenio je on.

Bonus video: