"Izmjene i dopune Zakona su suprotne ideju profesionalizacije javne uprave"

Omeragić: Intencija nove većine je da svoje kadrove zaposli po "dubini"

"Nažalost, svakim danom se pokazuje da imenovanja kadrova nove Vlade imaju partijska obilježja"

5892 pregleda 73 reakcija 73 komentar(a)
Omeragić, Foto: Bošnjačka stranka
Omeragić, Foto: Bošnjačka stranka

Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojima se traži smanjenje radnog staža za pojedine funkcije u državnoj upravi, suprotne su ideji profesionalizacije javne uprave, saopštio je danas Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke.

On je dodao da su šefovi klubova nove parlamentarne većine podnijeli predlog izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u kojima traže smanjenje radnog staža za pojedine funkcije u državnoj upravi, kao i brisanje uslova iz postojećeg zakona kojim je bilo predviđeno da posao u državnom organu ne može obavljati osoba protiv koje je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti.

"Ne želeći da ulazimo u prave namjere jedne ovakve ideje, smatramo da je u pravcu profesionalizacije javne uprave ovo korak unazad. Jasno propisani kriterijumi za rukovodeća mjesta i uopšte za mjesta u javnoj upravi, predstavljaju način da odgovorne pozicije obavljaju osobe sa iskustvom, pojedinci koji na osnovu stručnosti mogu odgovoriti zadatku", rekao je Omeragić.

On je kazao da u konačnom vjeruje, da predlog da u javnoj upravi mogu doći i pojedinci koji su krivično gonjeni po službenoj dužnosti, nije ništa drugo već pokušaj da se krene u pravcu revanšizma i da partije aktuelne većine po ključu partijskog zapošljavanja svoje kadrove zaposle po "dubini".

"To je intencija nove većine, koja je skoro do juče držala predavanja cjelokupnoj javnosti kako će profesionalizovati javnu upravu. Nažalost, svakim danom se pokazuje da imenovanja kadrova nove Vlade imaju partijska obilježja. Vjerujem da će sve ove namjere prepoznati i organizacije međunarodne zajednice i nevladin sektor i da će pravovremeno reagovati", kazao je Omeragić.