CPC pozvala Crnogorce da ustanu protiv "aneksije"

Pozvali su građane da se u danu, kada na dnevnom redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv „sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga predloga“

9681 pregleda 86 reakcija 87 komentar(a)
Mitropolit CPC Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mitropolit CPC Mihailo, Foto: Boris Pejović

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je pozvala političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne radnike i crnogorska udruženja u dijaspori da pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine, prenosi PCNEN.

„Državu su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije“, navodi se u saopštenju CPC.

Cilj je, kako smatraju, priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

„Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasejanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji“, dodaje se u saopštenju, prenosi portal RTCG.

Obratili su se i poslanicima vladajućih stranaka koje su pozvali da „prije nego što dignu ruku za usvajanje izmjena Zakona, dobro razmisle o razmjerama posledica takve odluke“, koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

Pozvali su građane da se u danu, kada na dnevnom redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv „sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga predloga“.

Ovaj poziv upućen je posle vanrednog sastanka mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva kanonski nepriznate CPC koji je održan na Cetinju.

Bonus video: