Golubović: U Nikšiću jedino raste broj nezaposlenih i korisnika Narodne kuhinje

"Realnost je da je Nikšić prije pandemije koranavirusa imao 16,7 hiljada penzionera, 4,2 hiljade korisnika socijalne pomoći i 3,4 hiljade nezaposlenih, što je čak za 10 hiljada više od tadašnjeg broja zaposlenih. U međuvremenu takvo katastrofalno stanje je dodatno pogoršano", rekao je Golubović

4388 pregleda 54 reakcija 5 komentar(a)
Golubović, Foto: Socijalisti Crne Gore
Golubović, Foto: Socijalisti Crne Gore

Nikšić, nekada privredni gigant ne samo Crne Gore već i velike Jugoslavije, danas je, uprkos brojnim prirodnim i ljudskim resursima, doveden do ivice provalije, što je poražavajuća činjenica za sve, rekao je Svetozar Golubović, predsjednik nikšićkog odbora Socijalista Crne Gore.

Kako je kazao, nekadašnja lokomotiva ekonomskog razvoja Crne Gore već konstantno tavori, a pandemija koronavirusa samo je ogolila već godinama prisutnu tešku socio-ekonomsku krizu u gradu pod Trebjesom.

"Našem gradu nećemo pomoći time što ćemo probleme privrede sakrivati ispod tepiha i šminkati stvarnost, ne bi li u ogledalu bili bolji i ljepši. Realnost je da je Nikšić prije pandemije koranavirusa imao 16,7 hiljada penzionera, 4,2 hiljade korisnika socijalne pomoći i 3,4 hiljade nezaposlenih, što je čak za 10 hiljada više od tadašnjeg broja zaposlenih. U međuvremenu takvo katastrofalno stanje je dodatno pogoršano, jer je broj nezaposlenih u Nikšiću porastao za 1.260 lica, čime je nastavljen višedecenijski poražavajući trend smanjenja zaposlenih", rekao je Golubović.

On navodi da je nikšićka ekonomija je odavno u hroničkoj recesiji, a prognoza Evropske komisije da će pad ekonomije na nivou Crne Gore u ovoj godini iznositi 14,3 odsto jasno ukazuje da, ukoliko se ne desi hitna reakcija, Nikšiću prijeti dramatičan socio-ekonomski kolaps, koji samo može dodatno produbiti i krizu u cijeloj državi.

"Nikšić je, istovremeno, prema podacima Monstata, u grupi opština koje imaju negativan prirodni priraštaj. Jedini napredak kojim možemo da se „pohvalimo“ jeste da je Narodna kuhinja više nego duplirala broj korisnika u Nikšiću, kao i da je porastao broj firmi čiji su računi u blokadi. Nikšić ne zaslužuje takvo stanje. Socijalisti vjeruju da Nikšić sa brojnim prirodnim i kadrovskim potencijalom koji posjeduje mora biti grad u kojom svi građani i građanke mogu dostojanstveno da žive od svog rada, a ne da preživljavaju od socijalne pomoći", zaključio je Golubović.

Bonus video: