Radulović: EU ne zaslužuje kritiku, jer je ona tu da pomogne

“Imamo pet godina ozbiljnog usporavanja, Zapadnom Balkanu je potreban podstrek”, kazao je predsjednik države na 2BS Forumu

20475 pregleda 171 reakcija 21 komentar(a)
U nas posmatra kao svoj dio i Zapadni Balkan nema nikog bližeg od Unije: Radulović, Foto: Savo Prelević
U nas posmatra kao svoj dio i Zapadni Balkan nema nikog bližeg od Unije: Radulović, Foto: Savo Prelević

Evropska unija ne zaslužuje kritiku, jer predstavlja ključan faktor u demokratizaciji crnogorskog društva, ali i pouzdanog partnera koji je tokom krize izazvane pandemijom još jedanput dokazao posvećenost regionu Zapadnog Balkana, rekao je za “Vijesti” novi ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

“EU nije samo cilj kojem težimo, već ideja pravne i građanske države od koje bismo mogli mnogo da naučimo”, kazao je Radulović odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su primjerene kritike koje se čuju posljednjih mjeseci, najviše od predstavnika bivše vlasti.

Radulović smatra da treba uspostaviti još tješnju saradnju sa EU, posebno ako se ima u vidu da je skoro 70 odsto građana, prema posljednjim anketama, naklonjeno članstvu u EU.

“Trebalo bi da uspostavimo još bližu saradnju sa EU kroz njihovu ekspertizu i pomoć. Politička podrška je iskazana tokom svih razgovora koje je ove sedmice imala nova Vlada sa evropskim zvaničnicima. Mi ćemo da se trudimo da ta podrška bude još jača”, kazao je Radulović.

Podsjetio je i na onlajn sastanak predstavnika Vlade i Skupštine sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom.

Kaže da taj sastanak, održan trećeg radnog dana nove Vlade, govori sam za sebe, odnosno “kako nas EU posmatra”.

“EU nas posmatra kao svoj dio i Zapadni Balkan nema nikog bližeg od Unije”, kazao je Radulović.

Dodaje da su reforme neminovne i glavni posao koji Crna Gora mora da obavi, a “EU je tu kao prijatelj i partner”.

Nove kritike na račun EU stigle su juče od predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

“Rekao bih da je cio mandat prethodne Evropske komisije bio obilježen onom nesrećnom izjavom njenog predsjednika na početku mandata da će to biti mandat bez povjerenja. To je jako loša poruka svim proevropskim i reformskim snagama u regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović na To Be Secure (2BS) Forumu, koji je organizovao Atlantski savez.

Potrebno prihvatiti zapadni koncept u javnom angažmanu i diskursu: Abazović i Đukanović
Potrebno prihvatiti zapadni koncept u javnom angažmanu i diskursu: Abazović i Đukanovićfoto: Luka Zeković

On je rekao da bi volio da vidi da se Evropa brže konsoliduje.

“Ako imate Evropu suočenu zaista sa krupnim problemima, ja ne potcjenjujem njene probleme i ne prigovaram Evropi zbog nedovoljne posvećenosti proširenju, ali volio bih da vidim da se Evropa brže konsoliduje, jer bez toga niti će biti obnove intenziteta ujedinjenja Evrope, ali imamo već pet godina ozbiljnog usporavanja”, istakao je Đukanović i dodao da je Zapadnom Balkanu potreban podstrek i inspiracija koju za prethodnog mandata EK region nije imao. Kazao je da su poruke nove EK ohrabrujuće, ali se 2020. ne završava u optimističnom duhu, kada je region u pitanju.

Istakao je da je promijenjena geopolitička mapa i da je sada važno ne dozvoliti da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu.

“Kako to izgleda, vidjeli smo u Crnoj Gori i 2016. i 2020. kada smo imali jednu sofisticiraniju verziju hibridnog rata koju je Rusija primijenila prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Kazao je da je Srpska pravoslavna crkva obavila važan dio posla za “velikosrpski nacionalizam” i za Rusiju i da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore. Dodao je da Rusija atakuje na jedinstvenu Evropu i NATO, te da je NATO potreban svijetu.

Predjednik Skupštine Aleksa Bečić je poručio da je Sporazum lidera pobjedničkih koalicija potvrda da nema promjena spoljnopolitičkog kursa države i da će Crna Gora biti odgovoran partner NATO-u i sprovoditi sve obaveze iz evropske agende.

“Taj sporazum je potvrda puta kojim Crna Gora treba da ide. Bićemo odgovoran partner NATO-u i sprovoditi sve obaveze iz evropske agende. Namjeravamo da jačamo građanski karakter Crne Gore”, poručio je Bečić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da će se premijer Zdravko Krivokapić u utorak sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i na taj način još jednom potvrditi jasnu spoljnopolitičku orijentaciju Crne Gore.

On je apelovao na sve da je, ukoliko žele da Crna Gora bude dio evropskog svijeta, potrebno prihvatiti zapadni koncept u javnom angažmanu i diskursu.

Bonus video: