Stijović: Svoje znanje, iskustvo i međunarodne kontakte staviću u funkciju daljeg razvoja Crne Gore

Stijović je, kako se navodi u saopštenju, iskazao zahvalnost Evropskoj uniji za dosadašnju posvećenosti i podršku Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih rezultata u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i bezbjednosti hrane kao izuzetno bitnim za dalji proces EU integracija

6937 pregleda 97 reakcija 7 komentar(a)
Popa i Stijović, Foto: Vlada Crne Gore
Popa i Stijović, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović rekao je da će svoje znanje, iskustvo, radnu disciplinu i međunarodne kontakte ostvarivane kroz dugogodišnju saradnju sa relevantnim međunarodnim institucijama u potpunosti staviti u funkciju daljeg razvoja Crne Gore, navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.

"Sa ciljem podizanja standarda života građana Crne Gore za oblasti proizvodnje i bezbjednosti hrane, jačanje poljoprivredne proizvodnje i stočarstva, razvoja sektora šumarstva i drvne industrije, razvoj vodovodne infrastrukture i vodoprivredne djelatnosti, a sve u cilju podizanja kvaliteta života građana posebno u ruralnim područjima Crne Gore", rekao je Stijović.

On se sastao sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popom.

Kako su kazali iz Ministarstva, Popa je čestitala je Stijoviću stupanje na dužnost, te izrazila uvjerenje da će tokom njegovog mandata nastaviti i unaprijediti saradnju sa institucijama EU na polju poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i bezbjednosti hrane, te da je jedan od prioriteta EU integracija, jačanje poljoprivrednog sektora i proizvodnja hrane visokog kvaliteta po standardima EU.

"U prethodnom periodu EU je uložilila puno resursa da pomogne sprovođenje ovih procesa u Crnoj Gori kroz implementacije Instrumenta pretpristupne podrške (tzv. IPA) za države kandidate", rekla je Popa, kazali su iz Ministarstva.

Stijović je, kako se navodi u saopštenju, iskazao zahvalnost Evropskoj uniji za dosadašnju posvećenosti i podršku Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih rezultata u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i bezbjednosti hrane kao izuzetno bitnim za dalji proces EU integracija.

"Ministar je zahvalio partnerima iz Evropske komisije na pomoći u tri pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 i podršci koju daju Crnoj Gori u vidu materijalne i tehničke pomoći.i posebnu zahvalnost uputio: Generalnom direktorata za proširenje - DG NEAR, (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations), Generalnom direktorata za poljoprivredu - DG AGRI, (Directorate-General for Agriculture and Rural Development), Generalnom direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane - DG SANTE, (Directorate-General for Health and Food Safety), Generalnom direktorata za ribarstvo - DG MARE (Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries)."

Stijović je istakao da je do sada kroz Instrument predpristupne podrške realizovano "IPA komponentu I „Jačanje institucija“, Nakon usvajanja strateških dokumenata i propisa, kroz komponentu I, Crna Gora je dobila akreditaciju za (IPARD II program, Okvirni i Sektorski sporazuma za IPARD) u okviru kojeg su do sada akreditovane dvije mjere.: Mjera 1 – Investicije u primarnu proizvodnju i Mjera 3 – Investicije u preradu".

Iz Ministarstva dodaju da s obzirom da Crna Gora nije bila spremna da iskoristi sredstva EU koja su bila na raspolaganju, veoma su zahvalni EU na mogućnosti da se sredstva iz 2017. godine namijenjena IPARD-u II promjenom pravila mogu koristiti i u 2021. godini, i da će operativna struktura u okviru ministarstva (Upravljačko tijelo - Direktorat za ruralni razvoj i Agencija za plaćanje – Direktorat za plaćanja) pratiti akcioni plan u dijelu ubrzavanja procedura ugovaranja projekata, zapošljavanja, objave novih javnih poziva i drugog.

"Ministar je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede aktivno raditi na implementaciji koraka preduzetih Akcionim planom za otklanjanje nalaza gde je po preporukama EU neophodno obezbjediti kadrovske potencijale kako bi i ova sredstva bila dostupna i počelo sprovođenje Mjera 7 - Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja. On je informisao Ambasadorku je uskoro počinje novi programski period 2021-2027, koji je posebno bitan za implementaciju IPARD III programa gdje Evropska komisija priprema potrebne regulative u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kako bi Crna Gora mogla da koristi raspoloživa sredstva u narednom programskom razdoblju i da će IPARD III program biti urađen u vremenski predviđenom roku (treći kvartal 2021. godine) i poslat Evropskoj komisiji. Ministar je naglasio da Crna Gora ima jasno zacrtanu evropsku agendu i da ostaje na tom putu i da sve aktivnosti koje treba raditi u ova tri poglavlja su prepoznate u Izvještaju o napretku koji objavljuje EU i da će lično insistirati na ispravljanju nedostataka i unaprijeđenju u oblasti gdje je to potrebno kako bi se ova pregovaračka poglavlja uspješno zatvorila", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: