Đukanović i DPS svita jeli, pili i brojali glasove o trošku građana

“Vijesti“ došle do dokumentacije koja dokazuje da je tivatska vlast uoči izbora 30. avgusta tokom radnog vremena zloupotrijebila javne resurse u partijske svrhe

87232 pregleda 609 reakcija 110 komentar(a)
U hotelu se okupilo “uže partijsko rukovodstvo” (ilustracija), Foto: Boris Pejović
U hotelu se okupilo “uže partijsko rukovodstvo” (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Bivša tivatska vlast predvođena DPS-om direktno je zloupotrebljavala državne resurse i novac iz budžeta grada trošila u stranačke svrhe DPS-a.

Prema dokumentu do kojeg su “Vijesti“ došle iz arhiva Opštine Tivat, a odnose se na posjetu predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića, 26. avgusta - četiri dana pred parlamentarne i lokalne izbore, građani su platili ceh stranačkog skupa u hotelu “Pine” od 485 eura...

Račun iz hotela Pine
Račun iz hotela Pinefoto: Siniša Luković

Uprkos jasno dokumentovanim zloupotrebama i onome što su tog dana obećali predsjedniku partije, čelnici lokalnog DPS-a - predsjednica partijskog odbora Jovanka Laličić, tadašnji gradonačelnik Siniša Kusovac i koordinatori ispred Predsjedništva i Glavnog odbora partije za Tivat Predrag Nenezić i Goran Jevrić, spektakularno su podbacili na izborima 30. avgusta, na kojima je DPS nakon 24 godine izgubio vlast.

Đukanović je 26. avgusta, kako je saopšteno iz DPS-a, “u okviru kampanje za predstojeće parlamentarne izbore obišao Tivat i saopštio utiske o učincima na planu dosadašnjeg razvoja opštine”.

On se na košarkaškom terenu, u velikom Gradskom parku, prvo sreo sa lokalnim turističkim poslenicima, potom sa sportistima i predstavnicima mladih, te sa penzionerima. Na svakom od tih susreta, broj učesnika je formalno bio ograničen na 50 zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, a novinari nisu bili u prilici da isprate te događaje.

Đukanović je na svakom od susreta predstavljao djelove izbornog programa DPS-a za lokalne i parlamentarne izbore, da bi, nakon što je “ispratio” turističke radnike, sportiste, mlade i penzionere, na košarkaškom terenu u parku, takođe van domašaja medija, od 18.15 do 19.30 časova održao sastanak sa “članovima Opštinskog izbornog štaba (DPS-a) - predsjednicima mjesnih odbora, koordinatorima mjesnih odbora, predsjednicima komisija, kandidatima za poslanike i odbornike, te funkcionerima partije na državnom i lokalnom nivou”.

Na tom je skupu, shodno dokumentaciji do koje su došle “Vijesti”, bilo predviđeno prisustvo 85 osoba.

 Đukanović u Tivtu
Đukanović u Tivtufoto: DPS

Taj i kasniji sastanak Đukanovića u hotelu “Pine” iste večeri od 19.30 do 21 čas, sa “užim partijskim rukovodstvom sa ciljem prezentacije očekivanog izbornog rezultata na lokalnim i parlamentarnim izborima, prezentacije razvojnih projekata koji će se realizovati u Tivtu i razgovora na temu najvažnijih izazova u susret izbornom danu”, organizovan je uz učešće službenika iIi resursa Opštine kojoj je na čelu bio predsjednik Siniša Kusovac (DPS).

“Vijesti” su došle do dokumenta “posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Opštini Tivat 26.08.2020 - Komunikacione teze”, a koji je pripremljen i toga dana međusobno razmjenjivan između članova kabineta predsjednika Opštine Kusovca.

Dokument potvrđuje da su se službenici Opštine, koristeći njene resurse, u radno vrijeme 26. avgusta bavili pripremama stranačkih aktivnosti DPS-a u susret lokalnim i parlamentarnim izbirima, ali i sadrži niz, iz ugla te stranke gledano, povjerljivih podataka o internoj organizaciji OO DPS Tivta i o očekivanoj podršci takozvanih sigurnih glasača.

Trenutna procjena broja glasova: Dio dokumenta
Trenutna procjena broja glasova: Dio dokumentafoto: Siniša Luković

U dokumentu pripremljenom u Kusovčevom kabinetu, pored ostaloga piše da su u tom momentu (26. avgusta) u toku bile “završne aktivnosti za 8. procjenu za lokalne izbore i 4. za parlamentarne izbore”.

“Trenutna procjena iznosi 3.647 glasova za lokalne izbore… Trenutna procjena za parlamentarne izbore iznosi 3.636 glasova”, piše, pored ostalog, u “Komunikacionim tezama” gradonačelnika Kusovca i njegovih saradnika, za susret Đukanovića sa aktivistima 26. avgusta na košarkaškom terenu.

Podsjeća se i da je ta partija na lokalnim izborima 2016. za čak 63 odsto unaprijedila reuzultat u odnosu na izbore iz 2012. i da je tada osvojila 153 glasa više od procjene “sigurnih glasova”, kao i čak 524 glasa više od očekivanog sigurnog skora na parlamentarnim izborima te godine.

Piše i da su za izbore 30. avgusta značajno ojačali lokalnu partijsku infrastrukturu koju umjesto šest, čini čak 19 mjesnih odbora i napominje da “smo našu partijsku infrastrukturu brojčano duplirali sa novim i mlađim aktivistima što je doprinijelo i većoj energiji u prepoznavanju birača i rastu podrške DPS-u”.

Nakon što su završili sastanak sa partijskim aktivistima u parku, Đukanović i čelnici tivatskog DPS-a sa koordinatorima otišli su u hotel “Pine”, gdje je, prema dokumentu iz Kusovčevog kabineta, od 19.30 do 21 sat održan “sastanak sa užim partijskim rukovodstvom sa ciljem prezentacije očekivanog izbornog rezultata na lokalnim i parlamentarnim izborima, prezentacija razvojnih projekata koji će se realizovati u Tivtu i razgovor na temu najvažnijih izazova u susret izbornom danu”.

Račun od 485 eura za ugostiteljske usluge, hotel “Pine” je dostavio Opštini Tivat, a plaćen je iz gradskog budžeta, o čemu “Vijesti” takođe posjeduju dokumentaciju. Iz računa se vidi da su se Đukanović, Laličić, Kusovac, Jevrić, Nenezić i tadašnji predsjednik lokalne Skupštine Ivan Novosel (DPS) te večeri u hotelu “Pine” počastili kolačima, sokovima, kafom, kiselom i negaziranom vodom, limunadom i cijeđenim narandžama, te pivom, džinom i sladoledom.

U oči, međutim, upada i to da su pored artikala i pića koje su konzumirali Đukanović i tivatski depeesovci, konobari “Pina” tom prilikom poslužili i 14 porcija meze, pojedinačne vrijednosti po 10 eura, 60 boca kisele vode od po 0,25 litara i 88 boca negazirane vode od po 0,25 litara, što nameće zaključak da su se o trošku Tivćana te noći častili i pripadnici Đukanovićevog obezbjeđenja, a vodom žeđ gasili učesnici partijskog sastanka na košarkaškom terenu u parku.

Na zahtjev da pojasne dokument iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Tivta i račun za ugostiteljske usluge, “Vijestima” nisu odgovorili Laličić i Kusovac, ali ni centrala DPS-a.

Pitanja novinara odćutali su i iz kabineta predsjednika Crne Gore i prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića. On je, pored ostalog, upitan da li je bio upoznat da je u Tivtu na stranačkom sastanku jeo i pio o trošku Opštine i građana Tivta, te da li, ako to nije znao, odobrava ili ne ovakav postupak stranačkih kolega iz tadašnjeg DPS rukovodstva Opštine.

Obećanja srušena kao kula od karata, DPS pretrpio težak poraz

Sve što su tivatski depeesovci predstavljali i 26. avgusta obećali šefu partije Đukanoviću, “srušilo se kao kula od karata” četiri dana kasnije - DPS je pretrpio težak poraz od građanske liste Narod pobjeđuje koja je sa 3.519 glasova dobila najveću podršku ikad zabilježenu na lokalnim izborima i osvojila 13 mandata.

DPS je dobio samo 3.014 glasova - čak 633 manje od broja “sigurnih glasača” koje su lokalni čelnici i koordinatori obećali Đukanoviću. To je rezultiralo da DPS izgubi čak šest mandata u odnosu na izbore 2016. godinu, pa je ta partija morala da se preseli u opozicione klupe. Laličić, Kusovac, Jevrić i Nenezić nisu Đukanoviću donijeli ni obećani broj glasova na parlamentarnim izborima, gdje je DPS osvojio 3.182 glasa, 454 manje od broja “sigurnih” sa kojim su baratali 26. avgusta...

Bonus video: