Palmer: Želimo da sarađujemo sa Krivokapićem na unaprjeđenju reformi

Palmer je kazao da je mirna demokratska tranzicija u Crnoj Gori pozitivan primjer za region

48478 pregleda 107 reakcija 30 komentar(a)
Palmer, Foto: Screenshot/Youtube/Glas Amerike
Palmer, Foto: Screenshot/Youtube/Glas Amerike
Ažurirano: 14.12.2020. 21:55h

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer čestitao je premijeru Zdravku Krivokapiću na izboru za predsjednika Vlade.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Podgorici na Tviteru, Palmer je tokom današnjeg virtuelnog sastanka izrazio zahvalnost SAD za premijerovu posvećenost zajedničkim evroatlantskim vrijednostima, istovremeno ističući želju SAD da sarađuju sa njim na unaprjeđenju reformi.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Vlada Crne Gore

Iz kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je današnjim sastankom još jednom potvrđeno da je spoljnopolitičko opredjeljenje Crne Gore jasno definisano Sporazumom koji su potpisali predstavnici tri pobjedničke koalicije, te da nema promjene spoljnopolitičkog kursa države.

Palmer je, dodaje se, naročito naglasio činjenicu da SAD ostaju partner Crne Gore na zacrtanom evroatlantskom putu i ispunjavanju obaveza u NATO, izražavajući punu podršku naporima naše države na integracijama u Evropsku uniju.

Krivokapić je istakao i prioritete nove Vlade, sa posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljanje vladavine prava, slobodu medija i rasvjetljavanje napada na novinare, kao i borbu protiv Kovida-19 i ekonomsku stabilnost zemlje.

Tokom razgovora naglašen je značaj kontinuirane saradnje dvije države, koja se ogleda u bilateralnim odnosima i partnerstvu u okvirima NATO saveza.

Krivokapić je pozvao Palmera da posjeti Crnu Goru, kada se za to ukaže prilika.

Đukanović: Partnerstvo sa SAD starije od bilo koje vlasti

Palmer je danas, tokom razgovora sa predsjednikom Milom Đukanovićem, kazao da je mirna demokratska tranzicija u Crnoj Gori pozitivan primjer za region.

On je, kako su naveli iz ambasade, takođe izrazio nadu da će DPS, na čijem je Đukanović čelu, igrati konstruktivnu ulogu u opoziciji.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, zahvalio američkom zvaničniku na inicijativi za posjetu Crnoj Gori u ovom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dvije prijateljske i partnerske zemlje. Ponovio je očekivanje da će nova vladajuća većina sprovesti u djelo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima.

Predsjednik je poručio da je partnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti. Pozdravio je, kako je saopšteno, namjeru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća.

Đukanović
Đukanovićfoto: Kabinet predsjednika

Dalja podrška SAD, kazao je Đukanović, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava. Ta podrška i do sada je bila veoma važna, istakao je on, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka EU.

Đukanović je naglasio da u narednom periodu treba dalje jačati saradnju između visokoškolskih ustanova SAD i Crne Gore u cilju osavremenjavanja znanja i "podizanja konkurentnosti naših ljudi u svijetu, na čemu se već radi". Posebno je pozdravio pokretanje partnerskog ekonomskog dijaloga od strane Stejt Departmenta, imajući u vidu značaj valorizacije turističkih, energetskih i poljoprivrednih potencijala Crne Gore.

"Pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD je zahvalio Predsjedniku za korisne preporuke i uz zadovoljstvo razgovorom iskazao očekivanje da će se uskoro i lično sresti i nastaviti dijalog. Kazao je da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je izvor uspjeha Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji", navodi se u saopštenju.

Onlajn susretu prisustvovali su i ambasadori Crne Gore i SAD Nebojša Kaluđerović i Džudi Rajzing Rajnke.

Bečić: Ostajemo dosljednji u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju

Palmer je, dodaju iz ambasade, tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, pozdravio i ambicioznu zakonodavnu agendu predsjednika parlamenta, uključujući reformu izbornog zakonodavstva.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, uz zahvalnost na čestitkama povodom izbora za predsjednika parlamenta, izrazio zadovoljstvo kontinuiranom posvećenošću bilateralnim odnosima i iskazao očekivanje da će dvije zemlje nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO alijansi. U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Pozdravivši kontinuiranu podršku SAD-a u procesu integracija Crne Gore u Evropsku uniju, Bečić je ocijenio da je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana u angažovanju Evropske unije i SAD-a.

Bečić
Bečićfoto: Skupština Crne Gore

"Govoreći o spoljnopolitičkom opredjeljenju iz Sporazuma tri koalicije, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metju Palmer je iskazao zadovoljstvo činjenicom da će Crna Gora slijediti evroatlantski spoljnopolitički put i iznio spremnost da uz podršku SAD-a Crna Gora uskoro postane članica Evropske unije i jaki partner u NATO savezu", navodi se u saopštenju Skupštine.

Konstatovano je, dodaju, da će Crna Gora i u narednom periodu nastaviti da bude kredibilan partner SAD-a na Zapadnom Balkanu, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

"Sastanak je bio prilika da predsjednik Bečić upozna sagovornika sa prioritetima novog saziva Skupštine, akcentujući da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva", zaključuje se u saopštenju.

Abazović: Primarni cilj jačanje vladavine prava i snažne institucije

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ukazao je na značaj podrške koju Sjedinjene Američke Države "kontinuirano pružaju Crnoj Gori, na putu njene demokratizacije i jačanja institucija."

On je ponovio da novoizabrana Vlada ima nedvosmisleno prozapadni karakter i da će biti pouzdan partner u izvršavanju svojih obaveza prema evroatlantskoj agendi.

"Primarni cilj nove Vlade je jačanje vladavine prava i stvaranje snažnih institucija. Crna Gora ostaje posvećena saradnji sa zapadnim partnerima, kao i jačanju regionalne saradnje, u cilju stvaranja što sigurnije i bolje budućnosti”, kazao je Abazović, kako je saopšteno iz Vlade.

Abazović
Abazovićfoto: Vlada CG

Abazović je Palmera obavijestio i o nadležnostima potpredsjednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i informisao ga o planovima prioritetnih djelovanja Vlade u navedenim oblastima.

"Na interesovanje Palmera o spoljnopolitičkom kursu nove Vlade, potpredsjednik je ponovio snažna nastojanja Vlade Crne Gore da se ispune svi zadaci iz euroatlantske agende, ukazavši da Crna Gora ostaje posvećena NATO članstvu", dodaje se u saopštenju.

Abazović je podsjetio da će premijer Krivokapić sjutra, u okviru svoje prve službene posjete, otputovati u Brisel i posjetiti visoke predstavnike Evropske unije i NATO-a, čime će, kako je kazao Abazović, dodatno potvrditi spoljnopolitički kurs Crne Gore.

Injac: Crna Gora nastavlja da bude pouzdan i kredibilan saveznik

Ministarka odbrane Olivera Injac istakla je posvećenost daljem intenziviranju saradnje Crne Gore i SAD, naglašavajući sadržajne bilateralne projekte u domenu odbrane, sa akcentom na podršku daljim procesima modernizacije Vojske Crne Gore.

Ona se, kako je saopšteno iz ministarstva, zahvalila na konstantnoj i sveukupnoj podršci SAD, sa posebnim akcentom na unaprjeđenje crnogorskog odbrambenog sistema.

Injac
Injacfoto: Ministarstvo odbrane

Injac je podvukla da će Crna Gora nastaviti odgovorno da pristupa ispunjavanju krucijalnih obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO, afirmišući nastavak utemeljenja demokratskih procesa i promovišući značaj evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana. Konstatujući adekvatan doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti, ministarka je naglasila da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za utemeljenje stabilnosti regiona, te posvećeno učestvuje u okviru projektovanja međunarodnog mira.

Palmer je, navode iz ministarstva, poručio da su SAD i Crna Gora značajno produbile bilateralnu saradnju, čemu je glavni podsticaj dalo savezništvo unutar Alijanse. Pohvalio je djelovanje crnogorske vojske, istakao njene značajne doprinose u okvirima angažmana u NATO misijama i zaključio da će SAD nastaviti da podržavaju dalje unaprjeđenje crnogorskog odbrambenog sistema, u cilju nastavka jačanja nivoa interoperabilnosti.

Radulović: Evropska integracija u vrhu prioriteta

Sastanak sa Palmerom održao je i šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović. Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da je tokom razgovora ocijenjeno da Crna Gora i SAD njeguju bilateralne odnose koje karakteriše visok stepen političkog dijaloga, te sadržajna saradnja na svim nivoima, osnažena kroz strateško partnerstvo u okviru NATO alijanse.

Radulović
Radulovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Radulović je upoznao sagovornika sa primarnim spoljnopolitičkim pravcima Crne Gore, posvećenim evropskoj integraciji, članstvu u NATO alijansi i razvoju dobrosusjedskih odnosa. Osvrnuo se na značaj bilateralne saradnje, posebno akcentujući američku podršku u pogledu crnogorskog članstva u NATO-u, kao i u sveukupnoj demokratizaciji crnogorskog društva.

Ministar je naglasio da evropska integracija ostaje u vrhu prioriteta Crne Gore, pri čemu je naša država, kako je kazao, izuzetno zahvalna podršci koju, na toj liniji, dobijamo od SAD-a, i da očekuje da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Istakao je, kako je saopšteno, da će primarne aktivnosti u cilju ubrzanja i dinamizacije pregovaračkog procesa sa EU biti usmjerene na poglavlja 23 i 24.

„Politika dobrosusjedstva ostaje u vrhu naših prioriteta, stoga planiramo da primijenimo tzv. „nultu doktrinu“, koja podrazumijeva razvijanje odnosa koji se temelje na razumijevanju, dijalogu i otklanjanju svih potencijalnih nesuglasica“, poručio je šef crnogorske diplomatije.

Palmer je, kako navode iz MVP-a, čestitao ministru Raduloviću na imenovanju, izražavajući uvjerenje u njegov uspješan mandat. Istakao je, kako se dodaje, da SAD tradicionalno ostaju posvećene partnerstvu i prijateljstvu sa Crnom Gorom i apostrofirao da će naša država, kao kredibilan saveznik u NATO alijansi i uspješan kandidat za članstvo u EU, uvijek imati podršku SAD u svim oblastima od značaja za njen spoljnopolitički put.

Palmer je, ističu iz ministarstva, posebno pozdravio razvoj dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da je Zapadni Balkan od velikog značaja za SAD, te ohrabrio ministra da Crna Gora nastavi da bude promoter stabilnosti upravo kroz otvorenu i intenzivnu komunikaciju sa susjedima.

Pohvalio napore da se osigura finansijska stabilnost

Iz američke ambasade saopšteno je da se Palmer sastao i sa ministrima Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem i Tamarom Srzentić, te da je tom prilikom pohvalio napore Vlade Crne Gore da osigura finansijsku stabilnost i izrazio želju da unaprjeđuju bilateralni ekonomski dijalog.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je večeras da je Palmer čestitao na uspjesnoj emisiji obveznice i "nikad značajnijoj participaciji najvećih američkih investitora i banaka".

"Složili smo se oko važnosti restrukturiranja i depolitizacije državnih preduzeća, kao i po pitanju vlade kao servisa građana", objavio je Spajić na Tviteru.

Bonus video: