Krivokapić: EU će u Crnoj Gori imati najboljeg partnera

"Bliske veze sa zemljama Zapadnog Balkana su krucijalne za EU i Crna Gora je suštinski važan partner", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel

41760 pregleda 888 reakcija 52 komentar(a)
Krivokapić i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2020. 16:28h

Evropska unija će u Crnoj Gori imati najboljeg partnera, poručio je premijer Zdravko Krivokapić tokom današnje zvanične posjete Briselu. Kazao je da je zahvalan na podršci koju Vlada dobija od EU.

Krivokapić je razgovarao jutros u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Istakao je, kako je saopšteno iz premijerovog kabineta, da mu je čast što je dobio priliku da u drugoj nedjelji rada Vlade posjeti Brisel i razgovara sa evropskim zvaničnicima.

„Ovo je prva posjeta koja se dešava tokom druge radne sedmice nove demokratske vlade i ovo je znak najveće podrške. Jer, u ovom trenutku dok se Brisel, kao i čitav svijet, bori sa pandemijom COVID-19, kada su mnogi prostori nedostupni, mi smo imali tu čast i zadovoljstvo da dođemo u posjetu“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je dopisniku RTCG u Briselu kazao da je Mišel želio da ima informacije iz prve ruke, te da Crnoj Gori pruži punu podršku za aktivnosti kojima je opredijeljena nova Vlada.

"To je prevashodno naš put ka EU, i težnja da Crna Gora bude 28. članica Unije. Na tom imamo podršku evropskih partnera i da će se truditi da Balkan, a prevashodno Crna Gora budu drugačiji, nego što su u očima evropske i svjetske javnosti", istakao je Krivokapić.

To je, ističe on, put ka boljitku svih građana u našem regionu.

"A naše opredjeljenje je da građani što prije to osjete kroz kvalitet života i investicije koje će sigurno doći, ali i ono što smo zapostavljali - vladavinu prava. Ako ne promijenimo taj dio koji je nama teret oko vrata, onda teško možemo očekivati bilo kakvu drugu podršku", rekao je Krivokapić.

Mišel: Crna Gora suštinski važan partner

"Bliske veze sa zemljama Zapadnog Balkana su krucijalne za EU i Crna Gora je suštinski važan partner. Imate našu punu podršku za reforme koje vaša zemlja sprovodi", objavio je na svom Tviter nalogu, uz fotografiju sa Krivokapićem, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Realne šanse da se u mandatu ove Vlade završi tehnički dio procesa pristupanja EU"

Krivokapić je na Tviteru naveo da je imao "iskren i prijatan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom".

"Na sastanku je konstatovano, da Crna Gora kao lider u EU integracijama, ima realnu šansu da uz posvećenost reformama i vladavini prava, u mandatu ove Vlade završi tehnički dio procesa pristupanja EU", piše na Tviter nalogu Krivokapića.

Lajčak je, kako je saopšteno iz Vlade, konstatovao da je Crna Gora lider u prosesu EU integracija u regionu i da ima sve uslove da sačuva tu poziciju do kraja.

"Mislim da je realno da Crna Gora postane sljedeća članica EU. Vlada zna šta treba da radi i mi joj želimo uspjeh u tome i tu smo da joj pomognemo", istakao je Lajčak.

Iz kabineta premijera je juče saopšteno da će se Krivokapić danas, osim sa Mišelom, sastati i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, kao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U srijedu će se, kako je najavljeno, sastati sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem, predsjednikom Kraljevine Vlade Belgije Aleksanderom de Kroom, kao i sa predsjednicom Predstavničkog doma Belgije Elijanom Tilije.

Sa premijerom su u Brisel otputovali ministraka odbrane Olivera Injac, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

Bonus video: