Krivokapić za Fajnenšel tajms: Crna Gora doživjela preporod, transformaciju koju će štititi građani

Krivokapić je naveo da je nova vladajuća koalicija saglasna da se drži dosadašnje politike na međunarodnom nivou, prioritet su eurointegracije

10140 pregleda 13 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Crna Gora je doživela "preporod" nakon više od tri decenije vladanja iste stranke, rekao je za Fajnenšel tajms (FT) premijer Zdravko Krivokapić.

"Jasno je da je Crna Gora doživjela preporod, transformaciju koju će štititi građani", rekao je on.

Zdravko Krivokapić, umjereni konzervativac i prvi premijer u Vladi u kojoj ne dominira Demokratska partija socijalista (DPS), rekao je da će zemlja zadržati prozapadni kurs, a da će vladavina prava i ekonomija biti prioriteti, piše FT.

FT navodi da je NATO nepopularan među mnogim Srbima u Crnoj Gori i regionu od bombardovanja Beograda i rata na Kosovu. Zbog toga je, kako navode, postojala bojazan da bi Vlada koja nije predvođena DPS-om mogla povući državu iz NATO ili priznanje Kosova kao nezavisne države.

Međutim, Krivokapić je naveo da je nova vladajuća koalicija saglasna da se drži dosadašnje politike na međunarodnom nivou.

Uz to, kao prioritet naveo je i eurointegracije.

Krivokapić je svoju pobjedu na izborima uporedio sa padom Berlinskog zida 1989. godine.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, koja je nadgledala izbore, ocijenila ih je "konkurentnim" iako su izrazili zabrinutost zbog "zloupotrebe položaja, državnih resursa i medija" te samim tim "sticanja prednosti vladajuće partije".

"Da, imamo 41 poslanika naspram 40, ali to je znak da smo uspjeli čak i na neujednačenom igralištu", rekao je Krivokapić, napominjući da je izlaznost bila rekornih više od 75 procenata.

Krivokapićeva "ekspertska vlada" sačinjena je od ministara koji nemaju političku prošlost.

"Svi kažu da radimo nešto eksperimentalno. Ovo je prilika da pokažemo je ovo jedini način za demokratsku tranziciju", rekao je Krivokapić za Fajnenšel tajms.