Carević podsjetio ministra na obećanje: Odmah da zaustavi gradnju

Za odluku su glasali odbornici koaliicije "Za budućnost Budve – Marko Carević", odbornici Demokrata, kao i odbornici SDP Mihailo Đurović, Crnogorske Anđela Ivanović i odbornik DPS Vido Markićević, dok su uzdržani bili preostali odbornici DPS, SD i LP

11290 pregleda 85 reakcija 15 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva u nastavku zasijedanja, nakon burne rasprave usvojila je odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju 2.534 kvadrata u Miločerskom parku, kojim je predviđeno da se izgradi parking.

Za odluku su glasali odbornici koaliicije "Za budućnost Budve – Marko Carević", odbornici Demokrata, kao i odbornici SDP Mihailo Đurović, Crnogorske Anđela Ivanović i odbornik DPS Vido Markićević, dok su uzdržani bili preostali odbornici DPS, SD i LP.

Riječ je o parceli kojom gazduje komapnija u većinskom državnom vlasništvu "Sveti Stefan hoteli AD“, ( nastala restruktuiranjem HG Budvanska rivijera), a odluku su incijarali odbornici Demokrata.

Ipak, ovo je ponovo bio povod da se otvori rasprava o uništenju Miločerskog parka gradnjom hotela „Kraljičina plaža“ i depadanasa sa stanovima za tržište.

Odbornici vlasti su tokom rasprave označili šefa DPS-a Mila Đukanovića da stoji iza toga projekta, čiji je investitor kompanija „ Adriatic properties“ , biznismena Petrosa Statisa.

Pozvan je ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović da odlučno reaguje i da zaustavi gradnju višespratnice, što je obećao da će uraditi.

Iako je još u petak gradonačelnik Marko Carević kazao sa skupštinske govornice da mu je ministar kazao da će zaustaviti gradnju, prvi čovjek Budve i danas ponovo je izašao za skupštinsku govornicu i pozvao ministra da reaguje i zaustavi gradnju, te predočio kakvu je komunikaciju imao sa Mitrovićem.

„Nije se desilo ono što mi je ministar obećao, ne bih nikoga optuživao. On nam je obećao da će biti zuastavaljeni radovi, ali radovi, ne da nijesu zaustavljeni, nego je uvedena treća smjena. Ministar preispituje svu proceduru, kazao je da je inspekcija bila na licu mjesta. Jasno sam mu kazao da: Gospodine obećano je da će radovi biti zaustavljeni.. Zaustavite radove, pa onda ispitujte. Bila je komunikacija i jutros. Zaista mu nije lako, ali mora da zaustavi radove. Toliko je novca ukradeno. Preispitaćemo i privatizaciju HG Budvanska rivijera, mnogo je novca ukradeno i otišlo pojedincima. Ono što je opljačkano da se vrati narodu. Kazao sam mu da se ne slažemo sa procedurom koju sprovodite. Da je to u domenu predsjednika Opštine, mi bi to odmah zaustavljeno, po bilo koju cijenu“, naglasio je Carević.

Predsjednik SO Krsto Radović poručio je DPS da je sada prilika da se suprotstave uništavanju Miločerskog parka i da se pridruže građaninma.

"U Crnoj Gori imamo novo vrijeme i vjerujem u novu Vladu gdje neće biti više interesa pojedinih kompanija povezanih sa režimom ispred građana. Da se neće donositi zakoni samo zbog jednog pojedinca ili opštine i uzeli resursi od građana Crne Gore. Pisao sam prije nekoliko dana premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru da se ukine plan za obalno područje. Cilj nam je da se Miločerski park zaštiti. Više nijedan kamen tamo ne smije da se postavi“, kazao je Radović.

Kažanegra: Milo ženi sina u Miločeru, a moj sin ne može da se okupa

Mladen Kažanegra (NSD) pozvao je ministra Mitrovića da dođe u Pržno i zaustavi gradnju.

„Za nas u Demokratskom frontu je jasno ko je vlasnik Svetog Stefana, to je Milo Đukanović. Milo Đukanović tamo ženi svoga sina, a moj moj sin ne može da se kupa na toj plaži. Poručujem mu da ako gleda ovaj prenos, da će moj sin tamo naredne godine da se kupa. Dolazim iz Pržna i samo da javnost obavijestim da se u Miločerskom parku i dalje grade stanovi za prodaju. Pozivam ministra da što prije zaustavi gradnja, da nam otvori pristup Kraljičinoj plaži, ostalim plažama, Kraljičinoj stolica...“, naglasio je Kažanegra.

Jelena Medigović (DNP) podržala je incijativu za eksproprijaciju naglašavajući da naglasila da očekuje da će mještanima biti omogućeno pristup plažama i gradu hotela „Sveti Stefan“, te da će uživati status kulturnog dobra .

„Drznuli su se da krenu sa gradnjom u najljepšem parku. Insistiraćemo da neće biti više diskriminacije pri zapošljavanju u HG Budvanska rivijera, kako politički nepodobnih tako i Srba“, naglasila je Medigović.

Mirjana Gregović (DNP) kazala je da je u Petrovcu izvršen zločin nad prostorom, a Borka Miljković (NSD) dodala da je Budva urbanistički uništena gradnjom višespratnicama.

Naglašavajući da će podržati odluku, Anđela Ivanović (Crnogorska) podsjetila je da je ona u kontinuitetu bila za zaštitu Miločerskog parka i glasala za deklaraciju.

„Danas smo svjedoci da gradnju nijesmo mogli zaustaviti.Ako uzmemo da je ta privatizacija imala određenu viziju i cilj, u proteklom vremenu ona je pokazala da je zanemarila mještane. Plaši gradnja stanova za prodaju. Pitamo se koju plažu će koristiti gosti kondo hotela ili hotela. Odavno Pržno nije ribarsko mjesto, a sama i Miločer neće biti park. Podrška“, istakla je Ivanović.

Mihailo Đurović (SDP) podržao je odluku, navodeći da je u skladu je sa potrebama održivog razvoja Pržna.

„ Niz je grešaka je napravljeno u planiranju prostora i izgradnji. Vezano za izgradnju u Miločerskom parku i izgradnji u Petrovcu, mi kao lokalna samouprava moramo u narednom periodu biti hrabri i odlučni, jer ako su generacije prije nas donosile odluke kojima je devastiran prostor, da nakon 2020. krenemo u popravljanje stanja“, kazao je Đurović.

Ivo Gvozdenović (DPS) naveo je da se ta partija slaže da je ideja dobra i da je potreban parking.

“Ali pod jednim uslovim, da li je sa pravne strane sve u redu, ako jeste, onda će svaki građanin podržati da se obezbijedi parking. U listu nepokretnosti se vidi da je vlansik zemlje „Sveti Stefan hoteli“ AD, kompanije u većinskom vlasništvu države. Pitam se kako je moguće eksproprisati državnu imovinu. Pitam zbog čega direktor te kompanije nije ovdje u sali, jer iako je tražio da prisustvuje nije mu dozvoljen da prisustvuje“, kazao je Gvozdenović.

Rađenović: Karađorđeviću spomenik u Miločerskom parku

Na to mu je odgovorio Krsto Rađenović (SNP) navodeći da mu nije jasno da se zovu direktori koji su tražili da se u Miločerksom parku ucrta 50 hiljada kvadrata stambenog prostora i za to će neko odgovorati..

„I pored svega ti direktori su bolji zakupci, nego što su direktori HG Budvanske rivijere“, naglasio je Rađenović.

On je kazao da je pokrenuta incijativa da se Kralju Aleksandru Karađorđeviću u Miločerskom parku podigne spomenik kao utemeljivaču elitnog turizma.

A Miloš Radović (DPS) je kazao da su i predstavnici te partije bili na protestu mještana protiv gradnje u Miločerskomm parku, dok je Marko Marković (Demokrate) naveo je da sada postoji politička saglasnost da se sačuva Miločerski park, ali ranije je to bilo druga situcija.

„Imali smo termin budvanizacije, nečega što je sinonim okupatrskog prema svome prostoru, korupciji, kriminalu, uništavanju svega. Vidimo sada da DPS pokazuje , barem deklarativno da se sačuva park, i izražava bojazan koliko će nas to koštati. Neka košta koliko košta. U vrijeme kada se pripremala gradnja onoga betonskog čudovišta, gospodo iz DPS koji sada perete ruke od svojih ljudi, ćutali ste. Imate danas priliku da se na neki način distancirate od prethodnika koji su uticali na katastrofalnu situaciju u urbanizmu. Ja sam kao potpredsjednik Opštine, zajedno sa potpredsjednikom Vladimirom Bulatovićem podnosio krivičnu prijavu zbog davanja dozvole da se to gradi, jer je to urađeno nezakonito, i to je odmah odbačeno“, kazao je Marković i pozvao sve odbornike da se obore svi planski dokumenti kako bi se sačuvao prostor.

Franeta: Nenezić i Gvozdenović grobari crnogorske obale i turizma

Željko Franeta (Demokrate) optužio je nekadašnjeg ministra Predraga Nenezića da je prvi udario „lopatu, a poslije njega i krampu Branimir Gvozdenović, najveći grobar crnogorske obale i budućnosti crnogorskog turizma“.

„ Miločerski park je urbanistički Frankšetajn, primjer korupcija na najvišem niovu, lične želje i afiniteti prve familije. Miločerski park je plodno tle za ubiranje i pranje prljavog novca bjelosvjetske mafijačke hobotnice, koja je pružila pipke do svoje lokalne organizacije, a to je DPS i Milo Đukanović“, kazao je Franeta.

Odbornica Demokrata Iva Midorović kazala je da postoji šansa da se spasi Miločerski park.

„Sada nemamo opravdanja da ne može nešto spriječiti, jer do sada smo imali Vladu koja nas je u tome sprječavala. Da uđemo u tu borbu, ako smo objedinjeni svi. Uništili smo sami sebe jer smo napravili hiperprodukciju. Imali smo taj Sveti Stefan, još kada je bila Jugoslavija i bio je poznat svuda. Nažalost to sada nije.... Sada kada izgrade Miločerski park, kada ga zatrpaju. Jer ono hotel, ono je zgrada. Mi smo sve što nas je određivalo kao drugačije, uništili smo sa tim Ministarsvom održivog razvoja“, poručila je Midorović.

Vido Markićević (DPS) kazao je da su apsolutno saglasni da se svi planski dokumenti stave van snage i DPS će to podržati.

Na to je odgovorila Borka Miljković (NSD) da se danas raspravlja o posljedicama njihovih političkih očeva, te da će odbornici DPS prvo morati javno da se njih odreknu.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić (URA) upitala je da li bi Demokratski front popdržao inicijativu za obaranje planskih dokumenta, ako se DPS izjasni.

Nepoznata kompanija uoči izbora dobila da gradi vjetroelektranu na Paštrovskoj gori

Radović je naveo da Opština nije obaviještena da će na Paštrovskoj gori da se gradi vjetropark, te da je posao uoči izbora dobila nepoznata kompanija.

„Moram vam ispričati da sam nedavno šetao Paštrovskom gorom i tamo su me zaustavili i rekli da se rade istraživanja za vjetropark. To sam tada prvi put čuo. Onda sam istražio i vidio da je tender bio raspisan 2011., a da je ugovor sa izvjesnom kompanijom zaključen nekoliko dana prije izbora. Ko stoji iza te kompanije, ne znamo, da li se Opština pitala, nije. Ja sam predsjednik SO i o tome ne znam, ali ću se toj izgradnji usprotiviti jer moramo sačuvati Paštrovsku goru. Na more ne možete, na plažu ne možete, na planinu ne možete“, poručio je Radović.

Bonus video: