Demokrate Kolašin: Predlog odluke budžeta nije dobio saglasnost Ministarstva finansija, hitno ga povući sa dnevnog reda

"Ne mala razlika od skoro 400.000 eura u odnosu na predlog odluke koji se nasao pred odbornicima i mišljenje Ministarstva finansija pokazuju da lokalna DPS-SD-GB vlast ne poznaje ni elementarne pravne pojmove", navodi se u saopštenju

4864 pregleda 31 reakcija 5 komentar(a)
Demokrate Kolašin, Foto: Demokrate
Demokrate Kolašin, Foto: Demokrate

Srljanje i nezakonitosti odlazeće DPS-GB-SD vlasti se nastavlja pa tako njeni čelnici ne prestaju da se rugaju građanima Kolašina, tvrde u OO Demokrata Kolašin reagijući na uvećanje kapitalnih izdataka u budžetu Opštine Kolašin za narednu godinu koji su uvećani posljednjim izmjenama za oko 350.000 eura, pa će kapitalni budžet iznositi 1,22 milona, umjesto prvobitno planiranih 870.000 eura.

Oni tvrde da je predsjednik te opštine Milosav Bulatović za 18. redovnu sjednicu SO Kolašin predložio i Odluku o budžetu za 2021.godinu, koji je projektovan na 4,7 miliona eura bez saglasnosti Ministarstva finansija na konačno utvrđeni Predlog budžeta. "Iz materijala koji je dostavljen odbornicima može se vidjeti da je pribavljeno mišljenje nadležnog Ministarstva na Nacrt pripremljene odluke i to na dan kada je Zaključkom predsjednika utvrđen program javne rasprave o Nacrtu budžeta u iznosu od 4,32 milona ali ne i na Predlog Budžeta", navodi se u saopštenju.

Dodali su da lokalna DPS-SD-GB vlast ne poznaje ni elementarne pravne pojmove.

"Ne mala razlika od skoro 400.000 eura u odnosu na predlog odluke koji se nasao pred odbornicima i mišljenje Ministarstva finansija pokazuju da lokalna DPS-SD-GB vlast ne poznaje ni elementarne pravne pojmove", navodi se u saopštenju.

Kazali su i da je pravno i politički zaprepašćujuće što "ne razlikuju nacrt odluke i predlog odluke"

Objašnjavaju da se predlog Odluke o budžetu se mogao naći pred odbornicima tek onda kada je na isti Ministarstvo dalo saglasnost.

"Pošto saglasnosti nema, onda je ovaj Budžet ukoliko ga odbornici većine podrže u potpunosti nezakonit", tvrde oni

Kako dodaju, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u članu 35 propisano je da prije usvajanja predloga odluke o budžetu opštine, nadležni organ opštine pribavlja mišljenje Ministarstva finansija na predloženi nivo i strukturu potrošnje, politiku zarada, kapitalne izdatke i izvore finansiranja i nivo budžetskog gotovinskog suficita, odnosno deficita.

"Nadalje isti Zakon u članu 32 propisuje da nadležni organ opštine priprema nacrt odluke o budžetu opštine i dostavlja ga na uvid Ministarstvu finansija do 1. novembra", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, navedenu Odluku je neophodno hitno povući sa dnevnog reda "obzirom da nijesu stvorene zakonske pretpostavke da bi se o istoj raspravljalo u lokanom parlamentu sve drugo bi dok se ne dobije saglasnost Ministarstva finansija predstavljalo pravno nasilje i lakrdiju".

Bonus video: