Stoltenberg: Uvjeren sam da će Crna Gora ostati lojalna NATO; Krivokapić ga pozvao u posjetu

"Pozdravljam što Crna Gora povećava potrošnju na odbranu. Pohvaljujem posvećenost Crne Gore regionalnoj stabilnosti"

62643 pregleda 368 reakcija 82 komentar(a)
Krivokapić i Stoltenberg, Foto: Screenshot
Krivokapić i Stoltenberg, Foto: Screenshot

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je poslije prvog susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem da je zahvalan na snažnoj posvećenosti Crne Gore evroatlanskim integracijama.

“Uvjeren sam da će Crna Gora ostati lojalna i posvećena saveznica NATO. To je i bila jasna poruka premijera,” kazao je Stoltenberg, dodajući da ona ostaje posvećena i modernizaciji crnogorskih oružanih snaga.

Na pitanje da li je dobio uvjerenje od premijera da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze iz članstva, posebno imajući u vidu da se u premijerovom timu, nalaze ljudi koji se protive članstvu, što je demonstrirano paljenjem NATO zastave, Stoltenberg je rekao da je dobio takva uvjerenja od premijera.

"Žalim ako se bilo gdje u Crnoj Gori desilo paljenje zastava bilo čije, pa i NATO alijanse. Bio sam profesor i nijesam se bavio vijestima... ", rekao je,između ostalih, premijer.

Dvojica lidera su razgovarali i o solidarnosti Alijanse u borbi protiv pandemije koronvirusa, trenutnim bezbjednosnim izazovima...

"Pandemija COVID-19 nastavlja da predstavlja izazov za sve nas. Ali Crna Gora ne stoji sama. NATO centar je koordinirao pomoć Crnoj Gori, a saveznice su isporučile osnovne zdravstvene zalihe. Prošlog mjeseca Crna Gora je dobila pomoć iz novih medicinskih zaliha NATO i to je uključivalo 20 respiratora. Dodatne zalihe vrijedne 500.000 eura su na putu ka Crnoj Gori. To je NATO solidarnost na djelu,” kazao je Stoltenberg.

Krivokapić se zahvalio NATO na solidarnosti u borbi protiv pandemije.

"Solidarnost je nešto što oslikava vezu između ljudskih bića, ali takođe i oslikava parnerstvo, jer ako nema solidarnosti u kriznim situacijama onda čovjek izgubi taj osnovni imenitelj, a to je da kaže da je čovjek. Zato cijenim napore NATO saveza", kazao je on u Briselu.

Dodao je i da će Crna Gora preuzeti sve obaveze koje proizilaze iz NATO članstva, i finanijski i na dio misija koje kako je rekao Crna Gora uspješno sprovodi.

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Krivokapić je nepomenuo da je tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Crne Gore kazao da će jačati odnose sa svima pa i sa Moskvom.

"Taj dio se odnosio prevashodno u ekonomiji, odnosno turizmu jer najviše turista u Crnu Goru dolazi iz Rusije. Dio koji bude u sukobu sa politikom Alijanse, naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse", istakao je Krivokapić.

Govoreći da li razmišlja o poligonu na kojem bi Vojska održavala vježbe, Krivokapić je kazao da će sa pažnjom analizirati sve mogućnosti koje bi zadovoljile NATO standarde.

"Sinjajevina je pobjeda građana jer se sačuvao ekološki prostor. Moramo naći najbolju mjeru kako bi ta mjera zadovoljivala NATO planove ali i očuvala našu prirodu", kazao je premijer.

Krivokapić je kazao i da će put u Evropsku uniju biti brži ako ste članica NATO.

"Prije ćete završiti posao u EU integracijama ako ste i NATO članica i to se dokazuje na primjeru članica EU. Zato mislim i da će put za Crnu Goru biti potpuniji i preporučujem svima da slijede takav put," odgovorio je Stoltenberg.

"Nadam se da će Zapadni Balkan u cjelosti biti prepoznat kao mjesto mira i stabilnosti", kazao je Krivokapić, koji je pozvao Stoltenberga da posjeti Crnu Goru.

Stoltenberg je kazao da očekuje premijera na sastanku lidera 30 zemalja članica sljedeče godine.

U delegaciji Krivokapića bila je i ministrka odbrane Olivera Injac.

Premijer boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu.

Bonus video: