Priča o stečaju odgovor na štrajk

Gradonačelnik tvrdi da je potrebno smanjiti broj radnika, jer je učešće plata zaposlenih u ukupnim troškovima 271.000 eura...
0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.12.2017. 19:44h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić ocijenio je juče da RTV Pljevlja ispunjava sve uslove za pokretanje stečaja.

Zaposleni u tom javnom servisu štrajkuju od 17. novembra, zbog neisplaćenih pet zarada.

Đačić je na konferenciji za novinare, citirajući izvještaj interene revizije, kazao da je negativni kapital preduzeća na kraju 2016. iznosio 711.000 eura, a aktiva 85.000.

On je rekao da će u narednom periodu uslijediti „hrabri oštri i bolni potezi, kako bi se stanje popravilo“.

Precizirao je da je potrebno smanjiti broj radnika u RTV Pljevlja, jer je učešće plata zaposlenih u ukupnim troškovima 271.000 eura.

U RTV Pljevlja radi 30 radnika.

„Više neće moći da se radi u RTV Pljevlja kao do sada. Pojedini radnici danima ne dolaze na posao. Bivši direktor ovog medija mislim da nije zaradio nijednu platu. Naša obaveza nije da finansiramo plate zaposlenima u RTV Pljevlja, već programske sadržaje. Mi smo za ovu godinu opredjelili 258.000 eura. Taj iznos je dovoljan za isplatu 11 zarada. Neka se rukovodstvo potrudi i obezbijedi makar još jednu platu“.

Đačić je rukovodstu poručio da kažu da li su u stanju da vode RTV Pljevlja i da će u protivnom nači drugi način da realizuju potrebne mjere.

“Na kraju 2016. RTV Pljevlja je imala akumulirani gubitak od 718.000 eura. Za prvih 11 mjeseci ove godine gubitak je iznosio je 90.000 eura. Da bi izmirili dospjele obeveze zaključno sa novembrom RTV Pljevlja je potrebno 215.000 eura. Rukovodstvo nije preduzelo mjere da smanji troškove, odnosno poslovne rashode koji su se iz godine u godinu povećavali, a nisu bili praćeni povećanjem prihoda. Novo kreditno zaduženje nije moguće i predstavlja dodatno opterećenje, s obzirom da tekuću likvidnost i na prioritetno izmirivanje dospjelih obaveza. Razlika između dospjelih obaveza i potraživanja morala bi se obezbijediti boljim poslovanjem. U suprotnom, preduzeće ispunjava sve uslove za pokretanje stečajnog postupka“, rekao je Đačić citirajući izvještaj revizora.

Sporna isplata dnevnica i sipanje goriva

Đačić tvrdi da je bilo mahinacija prilikom isplata dnevnica u RTV Pljevlja i da je gorivo sipano i u privatne automobile.

Precizirao je da troškovi dnevnica za službena putovanja iznose 5.273 eura, od čega na putovanja u inostranstvo oko 3.000 hiljade.

“Uvidom u naloge utvrđeno je da nijedan nalog nema upisano vrijeme polaska i vrijeme povratka, a za nijedan nalog se sa sigurnošu ne može utvrditi da je ispravno obračunat. Naplaćivane su dnevnice do Ljubišnje, Đurđevića Tare, Žabljaka. Nijedan nalog ne sadrži kratak izvještaj o razlozima putovanja osim kratkog opisa zadatka. Nijedan nalog kojim je pokriveno putovanje od dva ili tri dana, posebno u inostranstvo, nema u prilogu račun za trokove smještaja, niti bilo kakav dokaz da su ti troškovi bili na teret organizatora. Ni uz jedan nalog nije razdužen račun za gorivo, tako da se sipanje goriva zaposlenima ne može povezati sa nalozima za službena putovanja“.

Bonus video: