Timonije novi ambasador Francuske u Crnoj Gori

"Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo pročitati i prekontrolisati pravila o proširenju. To je postalo više štrikliranje nego stvarni napredak”, rekao je Timonije ranije u Skoplju

12412 pregleda 106 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potpisao je dekret kojim je Kristijan Timonije (60) naimenovan za novog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Crnoj Gori, potvrđeno je Vijestima.

U pitanju je diplomata koji je prošle godine izjavio da je bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano na 10 do 12 porodica i da zato Evropska unija treba da preispita kriterijume za proširenje.

Timonije je tada kao ambasador u Sjevernoj Makedoniji komentarisao proces proširenja na države Zapadnog Balkana, ocijenivši da je Crna Gora prerano počela da otvara poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a da suštinski napredak nije ostvarila.

"Da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrijednosti? Je li to neko s kim želimo da dijelimo našu suverenost? Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo pročitati i prekontrolisati pravila o proširenju. To je postalo više štrikliranje nego stvarni napredak”, rekao je Timonije tom prilikom u Skoplju na skupu u organizaciji "Civil Rights Defenders".

Timonije je poručio da proširenje Evropske unije mora biti suštinsko, a ne formalno.

Pored Makrona potpisnici ukaza o njegovom naimenovanju su premijer Žan Kasteks i šef diplomatije Žan Iv le Drijan.

Timonije će na mjestu ambasadora zamijeniti Kristin Tudik kojoj je mandat u istekao u septembru. Tudik je u međuvremenu izabrana za francusku ambasadorku u Bosni i Hercegovini.

Važi za odličnog poznavaoca prilika na Balkanu. Osim angažmana u Skoplju, Kristijan Timonije je bio otpravnik poslova u Francuskoj ambasadi u Beogradu u periodu od 1994. do 1997. godine, zatim zamjenik šefa misije OEBS-a za Kosovo.

Zalagao se za prijem Savezne Republike Jugoslavije u međunarodne organizacije nakon smjene režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000.

Bonus video: